Svijet

Konačna odluka: Donaldu Trumpu će biti dopušten povratak na Facebook i Instagram

Donaldu Trumpu bit će dopušten povratak na Facebook i Instagram nakon što je Meta najavila da će prekinuti dvogodišnju suspenziju njegovih računa.

Globalna pitanja

Naime, kako navodi BBC, obustava će završiti “u narednim sedmicama”, rekao je div društvenih medija.

U izjavi, Nick Clegg, Metin predsjednik za globalna pitanja, rekao je da bi javnost “trebala moći čuti što njihovi političari govore”.

Tadašnji američki predsjednik suspendiran je na neodređeno vrijeme s Facebooka i Instagrama nakon nereda u Capitalu 2021.

Trumpu je zabranjen pristup stranicama društvenih medija prije dvije godine. Nakon što je optužen da je porukama poticao pristaše da izvrše napad na Capitol.

Elon Musk, vlasnik Twittera, ponovno je otvorio Trumpov račun. Ali bivši predsjednik nije nastavio s tvitanjem, nego je preferirao vlastitu stranicu Truth Social.

Facebook je nakon napada 6. januara odlučio uvesti privremenu zabranu koja treba biti preispitana nakon dvije godine.

Sir Nick Clegg, voditelj globalnih poslova u Meti, treba ovaj mjesec iznijeti reviziju svoje odluke o zabrani. Zabrana Twittera bila je trajna, no Musk je vratio račun 19. novembra, nakon što je kupio platformu. Izvor blizak Trumpu rekao je da će se bivši predsjednik vratiti na Twitter. Za NBC News je izjavio da Trump “sedmicama govori” o povratku.

Povratak Donaldu Trumpu bi značajno proširio domet

Facebook je bio ključan za Trumpovo osvajanje izbora 2016., kada je njegova kampanja koristila računalno programiranje za prilagođavanje oglasa podacima pratitelja – takozvano mikrotargetiranje. To mu je pomoglo da prikupi novac od malih donatora i nadmaši kampanju demokratkinje Hillary Clinton. No, Facebook je naknadno promijenio pravila te je ograničio oglašavanje. Twitter je značajno olakšao politički uspon predsjednika i dao mu ogromnu platformu s koje je svaki dan mogao promovirati svoju agendu bez ikakvih ograničenja i objektivnog provjeravanja činjenica.

Povratak na Twitter i Facebook Trumpu bi značajno proširio domet – na Truth Socialu ima 4,8 miliona sljedbenika. Ali je prije zabrana imao njih 88 miliona na Twitteru i 34 miliona na Facebooku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare