Svijet

Konačno: Bidenov tranzicijski tim započinje sastanak sa zvaničnicima saveznih vlada

Tim novoizabranog predsjednika Joea Bidena započet će sastanke s dužnosnicima saveznih vlada kako bi razgovarali o odgovoru na pandemiju, nacionalnoj sigurnosti i drugim pitanjima nakon što je američka agencija u ponedjeljak dala zeleno svjetlo za formalnu tranziciju, rekao je tranzicijski zvaničnik.

“U danima koji slijede, tranzicijski dužnosnici počet će se sastajati sa saveznim zvaničnicima kako bi razgovarali o odgovoru na pandemiju, nacionalnoj sigurnosti i stekli uvid u aktivnosti Trumpove administracije da izvrši tranziciju iz vladinih agencija”, rekao je izvršni direktor tranzicije Yohannes Abraham u izjavi koju citira Reuters.

Agencija za opće poslove (GSA) obavestila je novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena 24. novembra da je administracija Donalda Trumpa spremna da započne formalni proces tranzicije, navodi se u pismu šefice Agencije Emily Murphy, prenosi CNN.

Pismo je prvi korak koji je administracija preduzela da bi priznala poraz Donalda Trumpa, više od dve sedmice nakon što je Biden proglašen pobjednikom na izborima.

Murphy je rekla da Bijela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i nije donela odluku “iz straha ili favorizovanja”.

„Molim vas, znajte da sam odluku donijela samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica“, napisala je Murphy. “Nikada na mene nije direktno ili indirektno vršio pritisak bilo koji zvaničnik izvršnog dijela vlasti – uključujući one koji rade u Bijeloj kući ili GSA – u vezi sa suštinom ili vremenom donošenja moje odluke. Da budem jasna, nisam dobila nikakvo naređenje da odložim moju odluku “, javlja RSE.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je ubrzo nakon toga da je dao preporuku Murphy da uradi sve što je u skladu sa protokolom, kao i da je istu preporuku dao ostatku tima.

Trump je u tweetu napisao da njegov tim nastavlja borbu i da vjeruje da će pobijediti.

Više od dvije sedmice nakon izbora, Bidenov tim pozdravio je ovaj Trumpov korak koji, kako navode demokrate, omogućava “miran prijenos vlasti”.

Biden je dan ranije objavio ključne članove svog spoljnopolitičkog tima, sa Anthonyjem Blinkenom kao novim američkim državnim sekretarom, Jake Sullivan savjetnikom za nacionalnu sigurnost i Lindom Thomas-Greenfield koja će biti ambasadorica u Ujedinjenim nacijama.

Pismo koje je Murphy poslala označava formalni početak prijenosa vlasti na novu administraciju i omogućava da tranzicija zvanično počne, omogućavajući sadašnjim službenicima administrativnih agencija da se koordiniraju sa dolazećim Bidenovim timom i obezbjeđujući milione vladinih sredstava za tranziciju.

Joe Biden je pobedio na predsjedničkim izborima u SAD održanim 3. novembra.

 



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare