Svijet

Konačno je gotovo: Elektori potvrdili pobjedu Bidena

Glasovima elektora američkih saveznih država u ponedjeljak je potvrđena pobjeda izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena čime su okončani pokušaji republikanca Donalda Trumpa da ospori rezultate izbora 3. novembra.

Za pobjedu potrebnih 270 elektorskih glasova Biden je dobio u poslijepodnevnim satima po istočnoameričkom vremenu. Demokratskog predsjednika preko praga od 270 glasova ‘pogurali’ su elektori iz Kalifornije.

Vermont, mala američka savezna država na sjeveroistoku zemlje, bila je u ponedjeljak prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegij potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio bivši američki potpredsjednik Biden.

Posebno je bilo zanimljivo glasanje elektora u saveznoj državi New York. Ondje su dva elektorska glasa dali bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna sekretarka i njegova supruga Hillary Clinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže New York.

Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bidena te senatoricu Kamalu Harris za potpredsjednicu, prenosi New York Times.

Njujorški guverner Andrew M. Cuomo, demokrat, bio je također jedan od elektora i predsjedao je elektorskim kolegijem.

Hillary Clinton nakon glasanja je objavila na Twitteru svoje uvjerenje da “bi trebalo ukinuti elektorski kolegij te birati za predsjednika pobjednika po broju prikupljenih glasova birača”.

Na predsjedničkim izborima 2016. godine, republikanac Trump porazio je Hillary na temelju elektorskih glasova iako je ona imala više glasova birača.

“No sve dok (taj sistem) postoji, ponosim se što sam svoj glas u New Yorku dala Joe Bidenu i Kamali Harris”, napisala je Clinton.

Elektori su stranački lojalisti koje su republikanci i demokrati izabrali dva mjeseca prije izbora i oni zapravo potvrđuju glasove birača u saveznim državama.

U država Pennsylvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova također potvrdila pobjedu Joea Bidena, čelnica demokratske stranke Nancy Patton Mills izjavila je: “Ovo je velik dan za demokratiju”.

Biden je na izborima 3. novembra u Pennsylvaniji dobio oko 81.000 glasova više od Trumpa.

Trump i njegovi saveznici podnijeli su tužbe u nastojanju da preokrenu izborni rezultat tvrdeći da su izbori bili nepošteni i obilježeni nepravilnostima, no državni i savezni sudovi redom su odbacili te tužbe. Elektori po zakonu nisu obavezni glasati onako kako je glasala većina birača u njihovoj saveznoj državi, no broj takvih ‘izgrednika’ mali je, a pojedine savezne države sada su uvele i novčane kazne za takve osobe.

Do sada broj tih ‘odbjeglih’ elektora nikad nije utjecao na ishode predsjedničkih izbora.

Biden je, prema rezultatima izbora, osvojio glasove 306 elektora, a Trump 232. Očekuje se da će se nakon završenog glasanja na izbornom kolegiju javnosti obratiti novoizabrani predsjednik Biden s govorom o otpornosti američke demokracije.

Glasovi dani u ponedjeljak bit će poslani Kongresu na službeno prebrojavanje 6. januara, što je završna faza američkog izbornog procesa, kada bi sadašnji američki potpredsjednik Mike Pence trebao objaviti da je Biden novi predsjednik.

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare