Politika

Konačno nakon dvodnevne sjednice: Federalni zastupnici usvojili budžet za 2023. godinu

Nakon dvodnevne sjednice zastupnici u federalnom parlamentu usvojili su Prijedlog Budžeta za 2023. godinu.

Na današnjoj sjednici budžet je usvojen sa 82 glasa za i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv.

Kako je rečeno na sjednici budžet Federacije BiH, koji je predložila Vlada Federacije BiH, u iznosi 6,7 milijardi KM i za nešto više od 1,1 milijardu KM je veći od prošlogodišnjeg budžeta.

S obzirom na to da je riječ o rekordnom budžetu, očekuju se i određena povećanja. Najveće povećanje odnosi se na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Također, na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH (PSFBiH) usvojeni su svi amandmani HDZ-a BiH i Osmorke na budžet FBiH. Ovim je i zvanično potvrđena parlamentarna većina u PSFBiH.

Također, na sjednici se obratio i Fadil Novalić, aktuelni premijer FBiH. Pokušao je pojasniti koji su razlozi neprihvatanja amandmana zastupnika.

Kazao je kako navodno pojedini amandmani nisu zakonski i u praksi provodivi. Nakon dvodnevne sjednice ipak je odlučeno da usvoje budžet.

Podsjetimo, sjednica je počela jučer kada su zastupnici raspravljali o prijedlogu budžeta FBiH za 2023, koja je bila prva na dnevnom redu. 

Partneri SDA-DF tvrdili su kako se amandmanima pravi ogromna promjena budžeta, te da je to sad HDZ-ov budžet. Inače, istina je da je amandmanima naložena preraspodjela čak 108 miliona KM.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare