Politika

Konaković: Ako Parlament FBiH usvoji ovaj zakon nastat će haos. Ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj državi

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati i zakon o raspodjeli prihoda u FBiH.

Zakon su predložili zastupnici iz USK i TK, a cilj je da se prihodi od poraza ravnomjerno raspodjeljuju kantonima s obzirom na to da Kanton Sarajevo trenutno dobiva najviše.

O zakonu se oglasio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Već dugo nam treba novi Zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Često je to vruća tema, a i sam sam jednom prilikom dolio ulje na vatru nekim izjavama dok sam obnašao funkciju premijera Vlade KS. Tuzlanski kanton s pravom negoduje jer godišnje gubi nekoliko desetina miliona KM. Istina je i da Kanton Sarajevo ima prednost zbog činjenica da su skoro sve velike javne kompanije sa sjedištem u Sarajevu. Barem je Elektroprivreda trebala u TK, a u drugim kantonima jos po neka”, naveo je Konaković.

Ipak, kaže da je istina i da Kanton Sarajevo na godišnjem nivou generiše 1,2 milijarde KM PDV-a više od Republike Srpske.

“Specifično je još i to da Kanton Sarajevo ima nadležnosti koje drugi kantoni uglavnom nemaju. Komunalna privreda, javni gradski prevoz, dio zdravstva i obrazovanja nadležnost je lokalnih zajednica u Federaciji BiH”, naveo je on.

Podsjetio je da je i sam učestvovao na nekoliko sastanaka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem na kojim je čvrsto obećano da će takav zakon ubrzi biti usvojen.

“Kako se to nikad nije desilo u proceduri se našao Zakon koji je predložila grupa zastupnika iz TK i USK. Zakon kojim se ukida ponder 2 Sarajevu. Zakon koji bi napravio haos, prvo u Sarajevu, a vrlo brzo i u ostatku države. Zakon je predviđen u skraćenom postupku, bez rasprave, analize i procjena. Usvajanjem zakona danas, na ovaj način, Kanton Sarajevo neće moći finansirati zakonima predviđene obaveze, kredite, plate, socijalna, boračka i druga davanja. Novi zakon je trebalo da riješi i problem onih dijelova Federacije u kojim se fiskalni račun ponekad ukaže. To su uglavnom dijelovi BiH pod kontrolom HDZ-a. Zakon u kojem bi se dio PDV-a vraćao tamo gdje se generiše stimulisao bi veću naplatu. HDZ-u se naravno više sviđa ovaj drugi model. Nema snažne države bez ravnomjernog razvoja Federacije. Mnogo je načina kako se to postiže i kako se drugi procesi ponderišu u korist kantona kojima je pomoć potrebna”, naveo je Konaković.

Na kraju je apelirao na zastupnike u da krenu pravim putem u donošenje zakona.

“Da se nepravda prema Tuzlanskom kantonu i još nekim ispravi, da se pomogne ravnomjeran razvoj Federacije, a posebnu pažnju da posvetimo uvođenju reda u naplati PDV-a tamo gdje trenutno sistem ne postoji. Pozivam premijera Novalića da HITNO ponudi novi Zakon, a da prije toga prezentuje analize koje su rađene sa Svjetskom bankom”, zaključio je lider NiP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare