Konaković u studiju face tv
Politika

Konaković: Ako SBiH i NES igraju za drugu stranu, bacit će sebe pod voz. Fali im malo hrabrosti

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u. Govorio je o stanju u koaliciji koja bi trebala formirati Vladu Federacije BiH.

“Trojka je tu, Kasumović je tu, mislim da su SBiH i NES tu, PDA, znači sedam”, rekao je Konaković.

Hažifejzović ga je upitao je li siguran da su SBiH i NES tu.

“Pa, nisam. Hvalio sam ih, malo im fali hrabrosti, da iskorače, da kažu dajte nam to da mi popravimo. Sve nešto, neka još, a vrijeme ide. Dobili su ozbiljna ministarstva. Očekujem da se u utorak potvrdi ta većina na imenovanju Bradare i da onda daju imena za pozicije za koje su preuzeli odgovornost. Ali, ne znam. Malo, malo ima neka izjava i poruka. A ja to ne volim.

Tri su opcije

Od početka su za tu stranu, ali kao da ne smiju. Rekao sam to Ogreševiću i Emriću. Oni mogu igrati za drugu stranu samo ako sebe bace pod voz zbog druge strane. Šta može biti drugi epilog ove priče? Ako oni neće unutra, ne postoji opcija da oni sa SDA prave vlast. Postoji opcija koja znači da će SDP morati napraviti vlast sa SDA. Ne mogu u tom slučaju reći SDP-u niti jednu riječ. Ako SBiH i NES kažu nećemo, mi smo vas malo vozali da ništa ovo ne bude, ili će biti blokada, ili će biti onih 50 ruku i bez njih”, kazao je Konaković.

Istakao je kako će SDP imati izbor ili da nema vlast ili da ide sa SDA.

“Sa HDZ-om imamo sporazum koji nismo prekršili i HDZ se korektno ponaša. U utorak bi se trebalo sve potvrditi, zatim da se daju imena i da se ide u formiranje vlade. Ako me pitaš bi li se zakleo da će tako biti, ne bih. Jer mi je čudno da se prečesto bez najave oglašavaju saopćenjima, šalju pamflete i upute. Od starta je ovo programska koalicija. Ali, uvijek ima nešto”, kazao je Konaković.

Preuzeti odgovornost

Ipak, kaže da je realno da se vlast formira sa SBiH i NES-om.

“Njihovi bi predsjednici trebali preuzeti odgovornost i ući u ring. Pozivam ih da to urade i pokažu to na terenu, da popravimo stanje. Ogrešević i Efendić su dva ozbiljna operativca, bili bi dobri ministri u svakoj vladi. Neka uzmu još nešto, ako imaju ljude koji mogu raditi ozbiljne poslove, mi ne gledamo na to”, kazao je Konaković.

Na kraju je rekao kako nikada ne bi išao u vlast sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare