Vijesti

Konaković: Danas je zadnji dan za prijavu imovine, shvatite to ozbiljno. Zakon će ubrzo u ostale kantone

Raport je u četvrtak, 28. januara, objavio ekskluzivnu informaciju da je podnesena krivična prijava protiv tri sarajevska načelnika jer su krili imovinu – Ibre Berila, Nedžada Koldže i Nedžada Ajnadžića.

U Tužilaštvu KS, kojem je Ured za borbu protiv korupcije KS predao krivičnu prijavu, nnezvanično nam je potvrđeno da njih trojica nisu prijavili gomilu imovine, koja je mahom registrirana na supruge, sinove, rođake, roditelje…

U neprijavljenoj imovini tako se nalaze firme (kao npr. firma Ajnex, u vlasništvu Ajnadžića), brojne nekretnine, vrijednosti papiri odnosno dionice…

Ured je, prema našim informacijama, sve dokumentirao i zabilježio s ulaznim i izlaznim podacima te predao Tužilaštvu KS.

Zanimljivo je da su 13. marta 2020. godine, devet od osam načelnika tražili je da se njima sporni Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovinu nosioca javnih funkcija u KS ne usvoji. Među njima i trojica protiv koje je podnesena krivična prijava.

Danas se o ovome oglasio i Elmedin Konaković, lider NiP-a koji na svom Facebook profilu piše:

“Nekoliko načelnika u Kantonu Sarajevo nije prijavilo imovinu koju posjeduju i zbog toga su dobili krivične prijave. Zakon o prijavljivanju imovine daje već ozbiljne rezultate.
Danas je zadnji dan za prijavu imovine, a Ured tokom cijele godine vrši kontrolu zajedno sa ostalim institucijama”, kaže Konaković.

Navodi da je četvrtog septembra 2013. godine pisao vrhu stranke čiji je bio član – SDA i tražio da se ovakav zakon donese na svim nivoima.

“Nisam baš naišao na razumijevanje. Zakon smo donijeli nakon izbora 2018. godine. Odmah na početku mandata. Prije toga smo u nekoliko verzija kolega Predrag Kojović i ja pokušali, bez uspjeha, vraćali su nas stalno na “doradu”. Upravo je taj zakon približio naše političke stavove, a danas i stavove stranaka na čijem smo čelu. Postao je osnov za suštinske promjene. Poštovani nosioci funkcija u KS, danas je zadnji dan za prijavu imovine.  Shvatite tu obavezu vrlo ozbiljno. Zakon će ubrzo i u druge kantone u kojim imamo svoje predstavnike”, naveo je lider NiP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare