Vijesti

Konaković: Dodik i Čović računaju na kukavičiju probosansku politiku koja je u stalnoj defanzivi

Nove najave Milorada Dodika kako bi Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini trebali kreirati zajedničku izjavu o budućem ustrojstvu BiH i ultimativno tražiti da država funkcionira kako oni žele ili nikako, predstavlja, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, nastavak politike razgradnje Bosne i Hercegovine.

Najave Milorada Dodika i očigledna sinhronizacija djelovanja dvojca Dodik-Čović, a iza kojih otvoreno stoje Srbija i Hrvatska, ne nailaze na adekvatan odgovor probosanskih snaga koje su dobile mandat da štite interese Bosne i Hercegovine.

„Dodikove i Čovićeve najave i ultimatumi neće proći jer je jasno da se radi o nastavku ratnih politika koje su za cilj imale nestanak Bosne i Hercegovine. Nećemo se ustezati da kažemo kako postoji crvena linija ispod koje se neće i ne smije ići i to je jedinstven odgovor svih probosanskih političkih opcija, to je stav naroda Bosne i Hercegovine koji je neupitan. Razgovori o promjenama koje u startu isključuju više od polovine bosanskohercegovačkih građana i najbrojniji konstitutivni narod ne mogu donijeti ništa dobro nikome, pa ni Srbima i Hrvatima“, smatra Konaković.

Predsjednik Naroda i Pravde smatra kako Dodik i Čović računaju na nereagiranje probosanskih snaga, prvenstveno na nereagiranje SDA koja je zaokupljena pokušajem da svoje stranačke kadrove zadrži na funkcijama po cijenu svega pa i trgovine državnim interesima.

„Iako je važno imati na umu da Dodikove i Čovićeve najave često služe za bezočnu pljačku vlastitih sunarodnjaka, probosanske snage moraju imati adekvatan i odlučan odgovor na konkretne akcije kojima svjedočimo. Nažalost, vidimo da tog odgovora nema, da smo diplomatski izolirani, da nasjedamo na Dodikovu igru kao u slučaju pitanja (ne)priznavanja Kosova, da nas predstavlja jedna potpuno retrogradna politika koja nije svjesna šta se dešava oko nje, kao i da i kadrovi koji se deklarativno zalažu za BiH učestvuju u urušavanju institucija. Probosanska politika je u stalnoj defanzivi, prinuđena da uvijek reagira bez iniciranja procesa i poteza, a opet sklona da za pregovaračkim stolom najčešće brani prvenstveno uskostranačke interese, funkcije i privilegije. Ali, ono što ni Dodik ni Čović, a ni njihovi mentori ne smiju zaboraviti, jeste da postoji dovoljno probosanskih snaga koje jasno vide šta se dešava oko njih i koje nisu spremne da trguju državnim interesima kako to radi Bakir Izetbegović i neki drugi“, dodaje Konaković.

Izgradnja jakih i nezavisnih institucija na čijem čelu će biti stručne i sposobne osobe mora biti temelj za sveukupnu društvenu obnovu, stava je Konaković.

„Ne znam šta Dodik može ponuditi stanovnicima jednog Kalinovika gdje su ove godine upisana samo tri prvačića, pri čemu svi gradovi u bh. entitetu zvanično imaju negativan priraštaj, šta Čović Hrvatima može ponuditi osim sudbine kakvu je doživio mostarski Aluminij. Uz jasan stav svih patriota da opstanak Bosne i Hercegovine, kao države ravnopravnih naroda i građana, mora biti neupitan i nešto čemu ćemo podrediti sve druge interese, mi moramo krenuti sa temeljitom obnovom društva. Borbom protiv korupcije i izgradnjom nezavisnih institucija koje će se prema svim građanima odnositi jednako, mi moramo početi temeljitu obnovu cjelokupnog bosanskoherecegovačkog društva. Taj primjer, siguran sam, postao bi temelj jedne nove politike, od lokalnog nivoa do najvišeg – državnog nivoa“, zaključio je Konaković.Povezani postovi: