Politika

Konaković ironično komentirao pregovore: Nismo ništa dali mrskom Čoviću. Sve što nismo već ima, ima i mnogo više od toga

Elmedin Konaković lider Naroda i Pravde oglasio se na svom Facebook profilu i otkrio nekoliko do sada nepoznatih detalja sa pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su danas definitivno propali. U ironičnom komentaru, Konaković kaže da neće dugo trajati slavlje botova i stranačkih uhljeba zbog “pobjede” njihovih šefova.

"Brzo se vraćamo iz teza da neko nešto “mrskom” Čoviću nije dao u svijet političke realnosti u kojoj taj isti Čović ima sve to što mu nismo dali, ali i mnogo, mnogo više od toga. Potpuna kontrola domova naroda na državnom i entitetskom nivou, blokada svih procesa i propuštanje samo onog što on dozvoli. Tako je već nekoliko godina. Isto je i u Vijeću ministara gdje zajedno sa Dodikom kontroliše sve procese. Uspjet će vriska režimska ubijediti ljude nekoliko dana da mu nešto nismo dali, a onda će surova istina opet navidjelo. Istina da on sve to već ima.

Prava istina je i da smo bili tako blizu da mu mnogo toga što danas ima uzmemo. Dokument koji su međunarodni medijatori pripremili, a koji je danas odbijen, imao je između ostalog:
Rješenje za sve blokade na nivou FBiH, određene rokove i mehanizme deblokade! Mehanizam deblokade za imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a samim tim i Vlade FBiH, mehanizam deblokade za imenovanje sudija Ustavnog suda. Danas su sve nabrojane blokade moguće, svaku taj “mrski” Čović kontroliše", navodi Konaković u opširnom komentaru.

Nadalje kaže da je dokument koji je danas odbijen prije nego je krenuo prema Parlamentu BiH, prema centralama stranaka i široj javnosti rješavao je redukciju nadležnosti Doma naroda FBiH, a također je definisao mehanizam deblokade svih procesa, usvajanja zakona i drugih akata.

"Nijedan klub, pa ni klub Hrvata nijedan dokument ne bi mogao zaustaviti, a odluke se u Domu naroda donose prostom većinom. Danas Čović može zaustaviti sve što poželi. Dokument je predviđao i brisanje one famozne rečenice koja kaže da se na vitalni interes može pozvati “na sve drugo” za šta se odluči većina nekog kluba. Knjiga vitalnog interesa precizno bi definisala šta je vitalni interes i ta bi kočnica nestala! Ovako je naravno ostala!", navodi Konaković.

On kaže da je dokument koji je odbijen definisao da svaki građanin BiH može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na svakom pedlju BiH.

"I Jakob i Dervo, ali i Peđa i Saša u Sarajevu, Adil i Martin u RS, Edin gdje god poželi, Suzana i Fatima gdje god požele! Po tom dokumentu je u Predsjedništvu BiH moglo sjesti troje Hrvata, Srba, Bošnjaka, Jevreja, Roma, Mađara, Palestinaca, ako su građani BiH i imaju pasoš. Pobijedili smo “mrskog” Čovića i nismo mu to dozvolili. Jakob i Dervo još če sačekati, Adil će svakako na drugu poziciju, Edin, Suzana, Fatima neko bolje vrijeme. Po tom dokumentu 15 je delegata u Domu naroda na državnom nivou.

Klubovi Bošnjaka, Srba i Hrvata ne bi se više tako zvali i u njima više ne bi sjedili B, H i S delegati, sjedili bi Bosanci i Hercegovci koji ne bi morali reći kako se zovu i kojem narodu pripadaju! Nismo ni to dali “mrskom” Čoviću i ostalo je 5 Bošnjaka, 5 Srba i 5 Hrvata. Bosanci i Hercegovci čeka će bolja vremena, deceniju/dvije, do nekih novih pregovora, nade i propasti pregovora!, pojašnjava Konković.

Kaže da bi na insistiranje NiP-a u Parlamentu FBiH Ostali dobili člana Kolegija, potpredsjednika Federacije i ravnopravno učešće u radu.

"Ni to mu nismo dali. Ostali su i dalje bez prava. Ponešto bi naravno zaista i Čović dobio dogovorom.
Priliku da Hrvati biraju člana Predsjedništva većinom glasova tog naroda. Važno je da taj član Predsjedništva NE MORA BITI HRVAT, tako kaže pripremljeni/odbijeni dokument. Dakle, legitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, kako ga Čović zove, ne mora nužno biti Hrvat. U dokumentu stoji naravno i opcija da Željko bude kandidat, da pobijedi, da u Predsjedništvu imamo 2 Hrvata.

Dokument je predviđao nekoliko opcija izbora delegata u Dom naroda. Vrištala je ljevica da se ne dozvoli slučajno da HDZ ima 2/3. Znate li koliko danas ima HDZ? Naravno, 2/3. Nismo mu dali da ima ni to što već ima", govori Konaković.

Pojašnjava da je u jednom od modela, Čoviću najbližem, postojala opcija da iz Sarajeva, TK, USK, BPK, ZeDo, SBK, HNK, probosanske stranke stave na liste kandidate Hrvate i da osvoje koliko god žele mandata u Klubu Hrvata.

"Nismo ni to dali “mrskom” Čoviću. Kad se vratimo u surovu realnost, kad se nastave blokade, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da pomogne, otkoči, riješi. “Mrsku” međunarodnu zajednicu koja nam je sve ovo spakovala i koja nas prisiljava da se kompromisi naprave. Amerikanci da naravno riješe Dodika, visoki predstavnik finansiranje izbora, EU da nam pokloni kandidatski status, da nas ubace svi zajedno u NATO preko reda. Njihove poruke o reformi Ustava nisu važne i ko takve poruke sluša i uvaži izdajnik je ove zemlje!

Kad se slegne prašina završiće i san kolega sa ljevice o jednom predsjedniku ili će ih pak poslušati Dodik, Čović, Borenović, Šarović, Nešić. Shvatit će da je to ipak najbolje za BiH kao što mi shvatamo i dojurit će u Parlament da za to srcem glasaju. Dok drugovi sanjaju i obećavaju, vratili smo se u realnost da Srbin iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Hrvat iz Banja Luke, Doboja, Bošnjak iz Srebrenice, građani BIH nigdje i nikako, neće biti kandidati ni članovi Predsjedništva. On je naveo i da će, kada se slegne prašina, a brzo će, potpuno jasna biti vrijednost naše borbe da dobijemo sve gore nabrojano, sve za šta se od početka zalažemo, sve što je napisano u finalnom dokumentu međunarodne zajednice, sve što je u konačnici odbijeno bez dalje rasprave!", navodi Konaković.

Kaže da će potpuno biti jasno da ništa nikome nisu davali, tgeda je Narod i pravda hrabro zagovarao realna rješenja koja BiH vode barem nekoliko koraka naprijed!

"Za NiP je ovo vjerovatno najbolji scenarij, kad bi nam primaran bio interes NiP-a, ali je ovo scenarij koji nam garantuje da će nove kolone mladih ljudi pred ambasade, da će investicije u neke druge zemlje, da će entuzijazam USA i EU prema BiH koji se zadnjih mjeseci osjeti sigurno splasnuti. I za kraj, još jednom, model Doma naroda u FBiH identičan onom u RS-u je aplauz Dodiku za aparthejd i etničko čišćenje!
Nikad na to nećemo pristati. Ustavni sud je u takvom sistemu prihvatio samo 5% apelacija Bošnjaka.
Od 20 apelacija prihvati se 1. Apelacija Hrvata vjetovatno nema jer Hrvata uopšte u RS-u nema!
Zato nek’ vas bude sram što ste ovakav stav zagovarali", kaže na kraju Konaković.