Šef bh. diplomatije

Konaković o Dodikovim uvredama: Ne impresionira me

Iznervirala ga moja posjeta SAD, poručio je Konaković

Ministar vanjslih poslova BiH Elmedin Onaković oglasio se kratko na Facebooku nakon primitivnih uvreda koje je na njegov račun iznio, ni manje ni više nego predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Konaković ističe da je, kako on to vidi, Dodika iznervirala njegova posjeta i boravak Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ulični rječnik, nejasne poruke, visok ton. Ne ostavlja neki poseban dojam, mene barem ne impresionira", poručio je Konaković kratko nakon povratka u BiH.

Podsjetimo, šef bh. diplomatije ovih dana je boravio u Washingtonu gdje je obavio niz sastanaka sa zvaničnicima SAD i radio na jačanju saradnje BiH i SAD.

Dodiku je, naime, posebno zasmetala Konakovićeva današnja izjava "da ruski utjecaj koji se vidi u RS pravi probleme svima u BiH", na što je Dodik odgovorio:

"Pa njemu naravno treba da se obračunava sa Republikom Srpskom. Ali nisam znao da je toliko glup kada sve to svodi na Rusiju. Ni Tito sebi nije dozvoljavao da ode u Ameriku 20 dana i da šepuri se po svijetu a ovdje ostavi neriješene probleme. Gdje je bio 20 dana, šta je radio i o čijem trošku. Preko 20 dana po Americi. I tamo dobacuje i sve negativno priča o RS, pokušava je predstaviti kao problem, što pokazuje da je napustio politiku zajedničkog djelovanja, da krši političke koncenzuse oko nekih stvari", rekao je Dodik.

Konaković je komentarišući ovu Dodikovu izjavu kratko poručio: "Elaboriraću to ovih dana."