Politika

Konaković otkrio: Nakon dogovora u Briselu, EU će razmatrati kandidatski status BiH

Nakon skoro osam sati pregovora i razmatranja u Briselu je sinoć prihvaćen dokument koji je pred predsjednike parlamentarnih stranaka stavio predsjednik Vijeća EU Charles Michel.

Naime, riječ je o Političkom sporazumu o principima za osiguranje funkcionalne BiH.

Jedan od prisutnih na sastanku je bio i Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde. On se nakon završenog sastanka oglasio na svom zvaničnom Facebook profilu te otkrio da će EU razmatrati kandidatski status.

“Dogovor u Briselu Bosnu i Hercegovinu približava kandidatskom statusu za članstvo u EU. Zato je veoma važno da smo tokom jednodnevnih razgovora postigli saglasnost o nekoliko važnih procesa u našoj zemlji.

Za 23.6 najavljeni su razgovori unutar EU o kandidatskom statusu Ukrajine, Gruzije i Moldavije. Nakon dogovora koji smo danas postigli na dnevnom redu bi se trebala naći i naša zemlja, zajedno sa ove tri države. Bez dogovora, propustili bi još jednu veliku priliku. Važna je i činjenica da je nakon dugo vremena postignut bilo kakav dogovor o važnim pitanjima u BiH. Razgovori završavaju uglavnom prekidima, dogovora nema, politička depresija godinama dominira. Dogovor je i potvrda da je jedina stvarna snaga realna politika, da se populizam, blokade i opstrukcije ne isplate. Potpisnici su saglasni da važne procese intenziviramo, da blokade prestanu, da se presude domaćih i međunarodnih sudova implementiraju. Priznali su potpisnici i dejtonsko uređenje BiH kao realnost”, naveo je Konaković.

Dodao je kako je veliki napor uložio Charles Michel sa svojim saradnicima da dođe do dogovora.

“Ne sviđa se ni meni, al’ je realnost. Nisam nikad pričao bajke kako ćemo se jednog jutra probuditi u građanskoj BiH i tako skupljao političke poene, politikom sam se uvijek bavio na realnim osnovama. Nije uvijek bilo lako, al’ ništa ne bih mijenjao. Naš cilj jeste građanski uređena BiH, korak po korak idemo ka njoj, al’ trenutno je upravo ono što u Ustavu, Opštem okvirnom sporazumu, a od danas i Briselskom sporazumu piše. Veliki napor uložio je Charles Michel sa svojim saradnicima da dođe do dogovora. Zajedno sa njim i saradnici.

Neke od njih su razapinjali zbog dnevno-političkih sitnih interesa domaći političari. Ruski igrači, neprijatelji BiH, Vučićevi prijatelji i još neki epiteti krasili su ljude koji su na kraju potvrdili da su prijatelji naše zemlje i formalno su pomogli da se neki procesi ipak dogode. Razapinjali su nas i zbog dobrih odnosa sa tim ljudima režimski novinari i njihovi nalogodavci. Ni na to se nismo puno obazirali. Nije spektakularan ovaj dogovor, al’ jeste barem malo svijetla u ovoj političkoj tami. I potvrda da se realna politika isplati, da populizam kratko traje, da blokade i opstrukcije nisu rješenje”, zaključio je Konaković.

Podsjetimo, u Briselu su na sastanku prisustvovali također, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Кomšić, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, Nezavisnog bloka Senad Šepić, član Predsjedništva SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Lider HDZ Dragan Čović doputovao je u Brisel, ali nije bio na sastanku. Fahrudin Radončić lider SBB-a i Mirko Šarović, lider SDS-a, nisu doputovali u Brisel.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare