Foto: N1
Politika

Konaković otkrio tri predložena modela, Kojović kaže da sve ide u prilog Čoviću i Dodiku

Predstavnici međunarodne zajednice završili razgovore sa predstavnicima stranaka opozicije u FBiH – NiP, Naša stranka i SBB.

Nakon toga, novinarima su se obratili Fahrudin Radončić, Predrag Kojović i Elmedin Konaković.

Radončić je kazao da glavni pregovori slijede u Neumu.

“Mislim da se BiH nalazi u velikom vremenskom cajtnotu. Ne smatram mudrim postupak prijatelja iz SDP-a, koji je lider opozcije i na ovaj način sebe delegitimira jer lider opozicje mora biti na svim značajnim mjestima. Posebno tamo gdje možemo dati sve argumente. Vjerujem da ćemo naći kapacitet i doći do rješenja”, naveo je Radončić ističući da SDA-u, HDZ-u i SNSD-u najviše odgovara da se ništa ne dogovori.

Nešto konkretnije o samom sastanku govorio je Kojović iz Naše stranke.

“Neke stranke su se ranije povukle iz ovog procesa, mi smo ostali do ovog sad. Jer je naš prijedlog otišao daleko i prošao neke parlamentarne procudere i mislili smo da građanski princip ima šansu. Nakon ovoga sastanka sad jasno je da ta opcija nema realnu šansu u Neumu, i mi ne vidimo potrebu da idemo tamo i obrazlažemo”, naveo je Kojević.

On je kazao da su se nadali da će motiv ovog svega biti da se BiH pomjeri naprijed.

“Da se ide ka normalnoj državi. Nažalost bili smo prisiljeni rješenje tražiti u malom krugu koji je bio omeđen da se ne smije zadirati u RS i da mora zadovoljiti Čovića. Prijedlozi koji će se razmatrati u Neumu su na tom tragu i nema potrebe da o tome raspravljamo”, rekao je Kojević.

Predsjendik NiP-a Elmedin Konaković otkrio kakva su tri modela na stolu.

“Mi idemo u Neum. Smatramo da je to naša obaveza i dužnost. Bojimo se sastanaka iza zatvorenih vrata Izetbegovića i Čovića. Doći ćemo u Neum da čujemo prijedloge. Neke su nam danas prezentirali.

Tu je indirektatn model, model sa elektorima i plutajućim jedinicima. Čuli smo iz RS na šta su oni spremni. Mi smo tražili da se raspravlja i o našem prijedlogu o četvrtom članu”, naveo je Konaković.

On kaže da je strancima kazao da ukoliko Izetbegoviću i Čoviću ne zaprijete sankcijama neće biti ništa od dogovora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare