Politika

Konaković: Pitanje deblokade institucija je primarno, ponašanje Dodika je prva tema svih nas

Stranka Narod i pravda (NiP) danas je održala konferenciju za medije na kojoj su sumirani i predstavljeni rezultati rada ove stranke u prošloj godini.

Javnosti su se obratili članovi Glavnog odbora NIP, kao i predsjednik stranke Elmedin Konaković.

Konaković je naglasio da se NIP drži principa i da je zbog toga stranka nagrađena povjerenjem građana.

“Nismo se slagali s tezom da je stranka važnija od države, s uskostranačjem, produbljivanjem ideoloških podjela i nismo se slagali s izdajom državnih interesa. Držimo se principa – tamo gdje smo vlast, nema korupcijskih afera. Zbog transparentne politike dobijamo povjerenje građana i bilježimo stalni rast. Danas smo organizovana stranka koja ima formirane strukture u 60-ak gradova, u entitetima i desetak onih koji su u procesu formiranja. Prošle godine je formirano blizu 20 novih organizacija, završeni su unutarstranački izbori i osnovana politička akademija. Na izborima 2020. osvojili smo 108 vijećnićkih mandata, danas je taj broj mnogo veći”, kazao je Konaković.

On je pohvalio Vladu KS što nije dopustila da paviljon BiH bude jedini prazan na sajmu EXPO u Dubajiu.

“Nova Vlada KS je na dužnost stupila na početku prošle godine u izuzetno teškom trenutku. U prvom dijelu mandata fokus je bio na sanacija šteta i zaštita ljudskih života. Projekt EXPO-a je veoma važan. To je proces koji je vodilo Vijeće ministara, a ministar Košarac je odlučio da jedini prazan paviljon bude onaj na čijem ulazu stoji zastava i grb BiH. To je bukvalno planski cilj onih koji razgrađuju BiH i želim pohvaliti Vladu KS što je reagovala državnički”, rekao je Konaković.

PROČITAJTE  Schmidt se oglasio o zahtjevu da smijeni Grujičića

Konaković je poručio da je Skupština KS najfunkcionalnija skupština u cijeloj BiH, te je najavio kako će NIP uskoro napraviti analizu učinka izvršnih direktora u svim javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo.

“Skupština KS na čelu s Okerićem je najfunkcionalnija skupština u BiH. To je organ na kojem mjesečno imamo po tri zasjedanja. Postoje stvari koje se mogu unaprijediti i raditi još bolje. NiP će napraviti još jedan presedan. Početkom februara uradit ćemo analizu učinka izvršnih direktora u svim javnim preduzećima u KS. Izmjerit ćemo koliko su bolji od svojih prethodnika i poručujemo im da oni koji nisu napravili pomake, neće obnašati funkcije koje im je NiP povjerio”, rekao je Konaković.

Konaković je ponovo potvrdio da se NIP zalaže uklanjanje sistemske diskriminacije u Ustavu BiH te institucionalno onemogućavanje blokade institucija.

“Zagovarali smo stav produženja mandata OHR-a i pozdravili smo izmjene krivičnog zakona u kontekstu zabrane negiranja genocida. Svjedoci smo da je zakon dao rezultate i da smo vidjeli efekte i da je po svim statistikama negiranje genocidadrastično smanjeno i skoro iskorijenjeno. Zagovaramo uklanjanje sistemske diskriminacije u Ustavu BiH te institucionalno onemogućavanje blokade institucija. Nismo protiv zaštite vitalnih interesa, ali jesmo protiv blokade države. Odbijamo koncept etničke podjele zemlje iako su zagovarači takvih ideja bili izuzetno ambiciozni”, poručio je lider NIP.

On je dodao je prijedlog NIP uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH te da se sva četiri biraju na prostoru cijele države.

PROČITAJTE  Iz SDP Novo Sarajevo izbačen Arslan Dučić: Razlaz sa nepouzdanim „preletačem“

“Prijedlog NiP-a je uvođenje četvrtog člana Predsjedništva te da se sva četiri biraju na prostoru cijele BiH. Tako bismo dobili barem jednog koji bi bio najava uvođenja građanskog principa Bosne i Hercegovine. Vidimo dvije strane, jedna je isključivo etnička, a druga je isključivo građanska. NiP je našao mjeru uređenja tih odnosa. Opredijeljeni smo za nastavak razgovora o ustavnoj reformi s akterima koji ne ruše ovu zemlju”, objasnio je lider NIP.

Konaković je poručio da je pitanje deblokade institucija primarno, a da je veoma bitna tema i Izborni zakon.

“Nikada nismo dali saglasnost da se ne pregovara s predstavnicima međunarodne zajednice. Danas svjedočimo da su zbog urušenih institucija, naše oči okrenute u naše prijatelje van BiH. Pitanje deblokade institucija je primarno. Ponašanje Dodika jeste prva tema svih nas, ali ne može stati političkih život u BIH zbog činjenica da taj problem nije riješen. Izborni zakon je važna tema i NiP se odgovorno ponaša i odaziva na razgovore unutar institucija o ovim temama”, govori Konaković.

Konaković je kazao i kako je Brčko distrikt kost u grlu secesionista i da će se NIP “za njega boriti”.

“Brčko vidimo kao integralni dio BiH. Brčko distrikt je kost u grlu secesionista i nikada ga neće koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ali ćemo se za njega boriti”, zaključio je lider NIP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare