Politika

Konaković: Sigurno nismo dobro izbrojali ubijenu djecu u Sarajevu. Meni se činilo da ih je više

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković dotakao se teme koja se ovih dana dosta provlači u domaćim medijima, a tiče se tačnog broja ubijene djece Sarajeva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nastavku u cijelosti prenosimo njegovu objavu na Facebooku.

Smrt svakog djeteta tokom opsade Sarajeva za sve nas je bila posebno bolna.Skoro svaku smo odšutili zgrčenog stomaka i sa pitanjem za sebe, kako mogu ubijati ta nevina stvorenja? Ko su ti neljudi? SIgurno ih nismo dobro izbrojali, teško da je ta statistika u broj egzaktna.

Meni se činilo da ih je mnogo više od 1601 jer su našu djecu ubijali na igralištima, u redovima za vodu i hranu, na sankanju, ubijali su ih snajperima hladnokrvno. I skoro da nije bilo dana da takva informacija ne zaledi krv u žilama. Poginulo jedno, dvoje, troje, šestoro…U masakru u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijeno šestero mališana, a povrijeđeno njih još šestoro. Djeca su stradala dok su se sankala.U masakru u ulici Bakarevića kod broja 5, u sarajevskom naselju Bistrik, sedmero ubijene djece. U novembru 1993. godine u ulici Žrtava fašizma petoro djece, 7 odraslih. Granata.

I tako svih 1425 dana opsade. 34.200 sati. Pojedinačno i kolektivno ubijani. Muzej žrtava Holokausta Yad Vashem navodi da je ukupno 6 miliona ubijenih Jevreja. Prikupili su imena 4,8 miliona žrtava od skoro 6 miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici. Navode i da su i dalje nepoznata imena preko milion ubijenih. Niko normalan ne svijetu ne osporava da su ti ljudi ubijeni. Normalan svijet i danas oplakuje žrtve Holokausta. One sa imenom i one bez imena. Iskazujemo jednako poštovanje jer su to ubijeni ljudi, nisu statistika ni administrativni proces. I ko bi normalan ponudio novac da mu dokažu da je tih milion ubijenih zaista ubijeno? Ko normalan misli da je najvažnija stvar da u trenutku kad u male grobove i mezare spuštate ta mala, nevina bića popunite neki formular i vodite tačnu statistiku broja ubijenih? U svim stradanjima, na cijelom svijetu, brojevi žrtava nisu u promil tačni.

Na svim stranicama o Holokaustu piše da je žrtava od X do Y, nigdje tačan broj jer je statistika i matematika najmanje važna kad se ljudski životi nasilno gase. Od nas tražite u promil tačan broj, nudite novac za imena? Nama su djecu ubijali u porodilištima. Upozoravamo vas da se ne igrate sa ovom temom!! Naše su reakcije još uvijek odmjerene. Ako ste ljudi, postavite novo matemamatičko pitanje. Zašto su za opsadu Sarajeva do sad presuđena samo 2 zločinca? Zašto za ubijanje djece Goražda nema NIJEDNA presuda? Zašto nema suđenja hiljadama zločinaca za ubistvo nedužne djece širom BiH? Ne dirajte našu djecu, naše su reakcije još uvijek odmjerene.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare