Svijet

Kongres odobrio vojni budžet. Uprkos Trumpovoj prijetnji vetom

Američki Kongres je u petak odobrio budžet vrijedan 740,5 milijardi dolara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država u 2021., unatoč prijetnji Donalda Trumpa da će uložiti veto ako se ne uvedu mjere protiv velikih tehnoloških kompanija koje su, tvrdi, bile pristrane za vrijeme izbora.

Zakon o odbrambenom budžetu, odobren u utorak velikom većinom u Zastupničkom domu, u Senatu je dobio 84 glasa ‘za i 13 protiv, čime je izbjegnut mogući predsjednički veto.

Trump je prijetio da će uložiti veto na taj zakon ako zakonodavci ne uvedu ograničenja kompanijama s društvenim mrežama za koje tvrdi da su pokazivale pristranost protiv njega tijekom izbora.

Donald Trump se bunio i protiv toga što zakon o finansiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga koji su zagovarali ropstvo.

Tekst je ujedno u suprotnosti s planom Donalda Trumpa da smanji američko vojno  prisustvo u Njemačkoj. On nameće Pentagonu rok od najmanje 120 dana prije svakog smanjenja snaga u Njemačkoj, što znači da nikakvo američko povlačenje ne bi bilo moguće prije nego njegov nasljednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Suočen s rokom koji istječe u ponoć, Senat je danas također odobrio jednosedmično  produženje saveznog finansiranja kako bi se izbjeglo “gašenje” vlade, odnosno prestanak rada gotovo svih državnih institucija.

 

Tagovi:


Povezani postovi: