Politika

Kontrolirani haos kao paravan za afere: I u unaprijed dogovorenoj igri, Izetbegović gubi od Dodika

Ratnohuškačka propaganda koju posljednih dana ispaljuju šefovi dva paralelna režima, čiji je opstanak uvjetovan jedan drugim, zaokupirao je medijski prostor i probudio nacionalističko-fašistički talog koji se, očiglendo, samo privremeno slegao.

Prema dobro uhodanoj matrici, Bakir Izetbegović i njegov dugogodišnji (“genocidni”), koaliconi partner Milorad Dodik ponovo nam plasiraju stari scenario po kojem bi Dodik kao da se razilazi, a Izetbegović mu kao ne da, a iza svega se ustvari krije providni pokušaj širenja paravana koji bi javnosti onemogućio pogleda na katastrofu koju njihov režim ostavlja iza sebe.

Po uhodanoj matrici šire haos, strah i paniku

Naime, obojici su nedavno održani lokalni izbori bili poput šamara otrežnjenja koji bi im trebao razbistriti činjenicu da konačno trebaju, ili početi raditi u korist naroda, ili se povući u političku penziju.

Tu se dolazi do problema – potpuno su nesposobni učiniti išta korisno, a zaljubljenost u moć političkih poluga koje drže u rukama im ne dozvoljava odlazak u korist svih nas.

Obojica, dakle, zajednički šire propagandni paravan koji treba prikriti rupu u koju tonemo, a razloge nije teško prozrijeti.

Miloradu Dodiku se stolica apsolutnog vladara manjim bh. entitetom klima već dugo, a konačni pad mogao bi doživjeti već iduće godine. Režim je načela pobjeda Draška Stanivukovića u Banjoj Luci, a koju Dodik još uvijek nije prežalio.

U tom kontekstu važna je današnja informacija da će opozicione stranke iz RS zajedno nastupiti na Općim izborima.

Ta informacija sigurno Dodika čini nervoznim i u očaju povlači poteze koji njegovu vladavinu samo još više potapaju. Jedan od takvih je zaduženje na Londonskoj berzi za 300 miliona eura.

Ni na pravosudnom polju Dodiku ne cvjetaju ruže. Državno tužilaštvo preuzelo je nedavno slučaj “David Dragičević”, koji se direktno povezuje s njegovim režimom, radi se predmet “Ikona”, “respiratori”….

Ništa bolje ne stoji njegov koalicioni partner Izetbegović.

On i njegova stranka već mjesecima se guše u moru afera koje fabriciraju kadrovi njegove SDA, ali i njegova supruga Sebija.

Izetbegović je već na svojoj koži osjetio utjecaj afere “Asim”, bruku sa diplomama direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a dvije afere prijete da u potpunosti razotkriju pogubnost njegovog režima.

Radi se o aferi “Respiratori”, zbog koje je hapšen premijer Fadil Novalić (SDA) i o drugom dijelu ove afere čije je centralno mjesto – KCUS, na čijem čelu je upravo gospođa Izetbegović.

Tu je zajednička odogovornost za potpuni krah sistema koji je trebao nabaviti vakcine, zbog čijeg nedostatka ljudi bukvalno umiru.

Dovoljni su to razlozi da tandem Izetbegović-Dodik krene u zajedničku akciju širenja haosa, straha i panike, a sve s ciljem skretanja pažnje u svrhe preuranjene predizborne kampanje.

Iako je ratna retorika faktički tradicionalna u našem političkom diskursu, ona se bar do sada čuvala za sami kraj kampanje.

To što su tešku artiljeriju i Izetbegović i Dodik izvukli na položaje ovako rano, otkriva nam količinu njihove panike od moguće političke eutanazije na izborima 2022. godine.

I u unaprijed dogovorenoj igri Izetbegović gubi od Dodika

Za svakoga ko duže prati politička kretanja, odnosno stagniranja u BiH, jasno je da nacionalističke stranke i njihovi lideri u 99 posto slučajeva djeluju koordinirano, dogovoreno i sinhronizirano.

Izuzetak nije ni dobro uštimana drama s navodnim non-paperom. Međutim, i u ovoj igri koja je, važno je istaći, pokrenuta od SDA-ovih medija, Izetbegović je uspio biti gubitnik.

Naime, u vještim retoričkim nastupima Dodik je uspio da se u pozivima na secesionizam sačuva od direktnih poziva na rat. Za razliku od njega, tradicionalno sklon tupavim političkim izjavama Izetbegović uspijeva (!?) sebe postaviti kao čovjeka koji izgovara riječ rat i poziva narod da stane u odbranu države, dok će on biti na čelu kolone.

Time je Dodik obrnuo tradicionalnu matricu u kojoj je uvijek na njemu bilo zvono da zvecka oružjem, dok bi se kao druga strana branila.

Svojim izjavama Izetbegović nije samo pokazao političku nedoraslost Dodiku i potvrdio odsustvo političke mudrosti, nego je cijeli bošnjački narod doveo u poziciju da se pravda zbog njegove političke gluposti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare