Svijet

Kontroverznog Rusa proglasili mrtvim pa povukli vijest: Za vrijeme agresije na BiH sa Arkanom je dogovorio vojnu saradnju

Vijest da je umro Vladimir Žirinovski (75), kontroverzni prvi čovjek Liberalne demokratske stranke u Rusiji, koji je objavila je ruska agencija bliska Kremlju RIA Novosti pozivajući se na izjavu senatora Aleksandera Pronjušhina, ubrzo je demantirao glasnogovornik Dume Vjačeslav Volodin.

“Želim uvjeriti sve koji su zabrinuti o zdravlju Vladimira Volfoviča Žirinovskoga da je živ. Stanje mu je jako ozbiljno, imao je CT danas. Zabrinuti smo za njega, ljekari mu se bore za život. Sjajan je drug, želim mu brz oporavak”, napisao je Volodin na Telegramu, što je prenijele i RIA Novosti.

Žirinovski je u bolnici u Moskvi od 2. februara zbog zaraze koronavirusom. Stavili su ga u induciranu komu zbog posljedica septičkog šoka.

Ruski radikal i jedan od najpoznatijih političara prorekao je invaziju na Ukrajinu u govoru u moskovskoj Dumi 27. decembra.

“U 4 ujutro 22. februara osjetit ćete našu novu politiku. Volio bih da 2022. bude mirna, ali volim istinu. Neće biti mirno, bit će to godina kad Rusija ponovno postaje velika”, kazao je Žirinovski, koji je u prognozi početka invazije promašio za samo 48 sati.

U vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu Žirinovski je s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom potpisao sporazum o vojnoj saradnji.

Jedno je od najpoznatijih lica ruske političke scene nakon raspada Sovjetskog Saveza. Učestvovao je na prvim predsjedničkim izborima u Rusiji i osvojio treće mjesto.

Vladimir Žirinovski obišao je 1994. okupirane teritorije u Hrvatskoj i u pratnji episkopa Atanastija Jevtića ispalio kako bi volio “pravoslavnu federaciju od Knina do Vladivostoka”.

Zapadni svijet sablaznile su njegove izjave poput namjere bombardiranja Bijele kuće i o gradnji zidova oko muslimanskih zajednica. U Americi su ga prozvali “ruski Trump”, a cijelo vrijeme bio je blizak Vladimiru Putinu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare