Sport

Kopač nosa na klupi i igra u kojoj 22 igrača trče naokolo, a uvijek pobijedi…

Već možemo čuti negodovanje. “Ali, ali, Njemačka ne može biti favorit iz sjene. Previše su dobri.” Naravno da može. Nisu dobri od 2017. godine, a nisu zaista dobri još od 2014. i kultne pobjede 7-1. Izgubili su 6-0 od Španije prije osam mjeseci. I niko zaista ne vjeruje da mogu osvojiti Euro 2020. Stoga, favoriti su iz sjene.

Treba biti oprezan nakon njihove posljednje pobjede. Nismo čuli ni za jednog latvijskog fudbalera još od Marisa Verpakovskisa. Proglasili smo Kaija Havertza kantom za smeće od 80 miliona eura do prije samo par sedmica. Ovo je prvih punih 90 minuta koje smo vidjeli od Nijemaca otkako su se raspali protiv Južne Koreje na Svjetskom prvenstvu.

Ali, bilo je nečeg čarobnog u načinu na koji su rastavili Latviju, predstava prepuna besprijekorne završnice i nepotrebnih dodavanja u kaznenom prostoru. Sa povratkom Thomasa Mullera, i podrškom Havertza i Sergea Gnabryja, i svom trojicom koji su briljirali protiv ekipe koja je na FIFA-inoj rang listi smještena između Tanzanije i Mianmara, ovo bi moglo biti još jedno zlatno ljeto za Nijemce.

PROČITAJTE  Švedska na penale pobijedila Slovačku

Jedino što ne znamo je mogu li se braniti. Pa, zapravo znamo. Ne samo da su prethodni dokazi bili prilično sablasni – vidi iznad poraz od Španije i sramotan poraz od Sjeverne Makedonije u martu – nego je čak i sirota Latvija postigla pogodak kada su se sjetili da nemaju restrikcije u napadu. No, je li toliko loše ako ekipa zna da mora postići tri gola da bi imala bilo kakvu šansu za pobjedu u utakmici, i, što je najvažnije, vrlo, vrlo je dobra u napadu u otmjenoj formaciji 3-4-3?

Začuđujuće, grupa smrti mogla bi zapravo biti blagoslov za kopača nosa Joachima Lowa. U ovom divnom svijetu gdje svi dobijaju certifikate i gotovo svako se plasira u šesnaestinu finala, i Njemačka i Francuska i Portugal mogu proći grupu. A time što igraju jedni s drugima u prvoj fazi, zapravo su zaštićeni od ponovnog susreta sve do polufinala. Što grupu smrti pretvara u grupu mogućnosti.

PROČITAJTE  Nizozemska bolja od Austrije: Plasirali se u osminu finala

I gledajte, znamo da je Francuska bolja. Da je ovo najbolja šansa za Engleze u dugo vremena, a da je Portugal ozbiljno nezgodan. No, jesmo li svi napravili kolosalnu grešku previdjevši Nijemce? I hoćemo li ponovo citirati legendarnu izjavu Garyja Linekera?Povezani postovi: