Zdrava hrana

Korisni trikovi kako možete prepoznati pravi prirodni med

Kod kupovine meda jedino što nam je svima bitno jeste da je pravi, prirodni. Iako se skoro svi prodaju pod tom “markicom” ipak nisu svi takvi, naime pravi med ima neka svojstva koja ‘vještački’ med nema, a otkrivamo kako ih možete jednostavno raspoznati…

Med je oduvijek imao posebno mjesto u svakom domaćinstvu, ipak neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati kako da razlikujete čisti, pravi med od “lažnog”, ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći…

Stavite kašiku meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, riječ je o pravom, čistom medu. “Vještački” će odmah početi da se otapa, odnosno miješa  s vodom.

PROČITAJTE  10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

Kad se iz tegle uzme kašika meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. Osim ukusa, pravi med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je riječ o pravom medu, primjetit ćete da on nakon nekog vremena kristalizuje.

Također možete namočiti malo vate u med te je zapaliti – goreće ako je med pravi. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi da curi po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbježati ako je pravi jer ga – ne podnose, prenosi Ljepota&Zdravlje.

PROČITAJTE  Koje ulje je zapravo zdravo za salate, a koje za prženje


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare