Korner: Dati prioritet najsloženijim slučajevima ratnih zločina

28

Sutkinja Joanne Korner izjavila je danas na online predstavljanju svog izvještaja o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH da je prvo što treba rješavati stupanje na snagu revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U izvještaju je navedeno da su, i pored činjenice što su neke od preporuka iz prethodnog Izvještaja sačinjenog 2016. provedene, mnoge ostale neprovedene.

Najhitnija pitanja koja treba riješiti uključuju neefikasne upravljačke prakse u Tužilaštvu BiH i propust da u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH bude dat prioritet najsloženijim predmetima, što dovodi do toga da oni najodgovorniji za najteže zločine ne odgovaraju pred sudom.

„U interesu je svih, a posebno javnosti, da onima koji su najodgovorniji za počinjenje ratnih zločina bude suđeno što je prije moguće, pod tim podrazumijevam one koji su naređivali ili nisu sprečavali počinjenje ratnih zločina“, naglasila je Korner.

Dodala je da bi se Sud i Tužilaštvo BiH trebali fokusirati na te osumnjičene, ali da to ne znači da direktni izvršioci ratnih zločina trebaju izbjeći pravdu.

„Pravdu je moguće zadovoljiti ako slučajevi direktnih izvršilaca ratnih zločina budu što je prije moguće prebačeni na kantonalni i okružni nivo“, potcrtala je Korner.

U Izvještaju je preporučeno i da se istražni timovi u Tužilaštvu BiH adekvatno restrukturiraju kako bi bilo osigurano jasnije razumijevanje složenih događaja u istragama i najefikasnije korištenje ljudskih i materijalnih resursa, zatim unapređenje procesa provođenja istraga i pisanja optužnice, te unapređenje upravljanja glavnim pretresom kako bi se skratilo njegovo trajanje.