Region

Korona mijenja pravila: Kako će izgledati plaže u Crnoj Gori od 18. maja

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović, kaže da će epidemiolozi odlučivati o tome kada će granice biti otvorene.

On objašnjava da je planirano da se 18. maja otvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori i da su već i pripremi zdravstveni standardi koji će se morati osigurati za njihov rad.

“Svima nam je cilj zaštita zdravlja i svi se već navikavamo na novi standard socijalne distance koji će biti takav sve dok ne bude vakcine”, navodi Davidović za TV Prva.

“Biće to neki novi vid turizma, kontrolisanog turizma”, kaže Davidović i objašnjava šta bi to moglo značiti.

Na 16 kvadratnih metara plaže bit će dozvoljeno da se postave po dvije ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke već budu htjeli da borave na svojim peškirima, naveo je Davidović.

On kaže i da će ležaljke i druga oprema biti dezinficirane na dnevnom nivou jer je želja svih “da se osjećamo sigurno, ali i da zadržimo osjećaj odmora”.

Kada je u pitanju otvaranje granica, Davidović kaže da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori dobra, ali da je za otvaranje granica neophodno da i u drugim zemljama bude tako.

“Ako znamo da negdje postoji žarište ne bi bilo prirodno da otvorimo granice i primamo turiste iz tih država”, kaže on i podsjeća i da je na nivou EU razmatraju ideje o uvođenju zdravstvenih pasoša i potvrda koje bi omogućavale ljudima da putuju iz jedne zemlje u drugu.