Svijet

Korona ne posustaje. Zaraženo više od 7 miliona ljudi!

Za manje od mjesec dana broj zaraženih koronavirusom udvostručen je.

Kako prenose mediji, Svjetska zdravstvena organizacija registrirala je 7.003.851 zaraženu osobu. Dvije trećine od njih su u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Evropa je zabilježila 2.275.305 zaraženih I 183.542 mrtvih.

SAD ima 1.942.363 inficiranih i 110.514 mrtvih.

Stručnjaci upozoravaju da vjerovatno slijedi drugi talas zaraze, te da će se COVID-19 vratiti već najesen.

Također, vakcina ili lijek protiv korone mogli bi se naći tek u januaru naredne godine, i to prema najoptimističnijim scenarijima.

Dok se SAD i Evropa postepeno otvaraju, pritisnuti sve lošijom ekonomskom situacijom, Brazil, Indija, Pakistan, ali i Iran, preživljavaju teške izazove.

Broj zaraženih i umrlih u Brazilu raste geometrijskom progresijom. Sve su glasniji oni koji odbacuju zvanične vladine brojke o inficiranim i preminulim tvrdeći da vlasti svjesno obmanjuju javnosti.

U Indiji su počeli s provođenjem mjera postepenog ukidanja zabrana. Rezultat – 10.000 novozaraženih danas! Ponedjeljak je i najgori dan u ovoj državi s novih 206 mrtvih, što je do sada najveći broj u jednom danu.

U Pakistanu je ukupni broj zaraženih prešao 100.000 ljudi. Informacija o tome objavljena je nakon što je premijer te države Imrah Khan izjavio da ekonomija ne može podnijeti nove mjere zabrane.

Iran je uvršten u države gdje je na sceni drugi talas zaraze. Zvaničnici te zemlje, međutim, izjavljuju da to nije tačno i da nove prijave o oboljelim i umrlim osobama dolaze uslijed sve masovnijeg testiranja ljudi.

Broj umrlih od COVID-19 za samo pet mjeseci premašio je žrtve malarije, najopasnije infektivne bolesti današnjice, upozoravaju iz WHO. Iz globalne zdravstvene organizacije upozoravaju da bi novi talasi virusa mogli biti praćeni pljuskavicama, što će samo dodatno uvećati broj žrtava najesen i tokom slijedeće zime.