Svijet

Koronavirus je Italijom kolao još u novembru prošle godine. Imao ga je dječak iz Milana

Studija obavljena na državnom Univerzitetu u Milanu, koju je objavio specijalizirani časopis Emerging Infectious Diseases (Nova infektivna oboljenja), pokazuje da je koronavirus SARS-CoV-2, koji izaziva covid-19, bio prisutan u Milanu još lani u novembru, tri mjeseca prije nego što je u nedalekom Codognu isto oboljenje dijagnosticirano u takozvanoga „nultog pacijenta“, koga se smatralo prvim unositeljem pandemije u Italiju.

U Italiji se već duže sumnjalo da je taj pogubni koronavirus morao ući u zemlju, konkretno u Lombardiju, i prije februara. Ta je sumnja ojačana kad je koronavirus SARS-CoV-2 u naknadnim pretragama nađen u uzorcima otpadnih voda uzetih u Milanu sredinom decembra prošle godine.

Istraživačka ekipa na Univerzitetu u Milanu pošla je od hipoteze da se naglo izbijanje epidemije u Lombardiji, s ubitačnim učincima proljetošnjega prvog vala, može objasniti pretpostavkom da je koronavirus prodro ranije i širio se dok još nije bio identificiran.

„Ideja nam je bila“, prenosi rimski Il Messaggero riječi Silvije Bianchi, jedne od učesnica istraživanja, „istražiti unazad sve slučajeve egzantematskih oboljenja koja je od septembra 2019. do februara 2020. zabilježila milanska mreža nadzora nad ospicama i šarlahom, a gdje je laboratorijska pretraga pokazala da su bili negativni na ospice“.

Intuicija se pokazala tačnom. Pretražujući pohranjene brisove, naišli su na jedan uzet četverogodišnjaku koji je posljednjeg dana novembra 2019. dopremljen na hitnu pomoć zbog respiratornih simptoma i povraćanja. Da dječaku nije dobro vidjelo se prethodnoga 21. novembra, kada je počeo kašljati, a curio mu je i nos. Stanje se pogoršalo posljednjeg dana u mjesecu, a prvog decembra pojavile su se na djetetovoj koži mrlje za koje su ljekari zaključili da su simptom ospica. Zato su mu 14 dana nakon prvih simptoma, uzeli bris usta i ždrijela, pa se pokazalo da nisu posrijedi ospice.

Naknadna analiza istog brisa pokazala je da je bio pozitivan na SARS-CoV-2, koji tada nije bio uzet u obzir jer nije bio poznat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare