Ekonomija

Košarac: Nema privilegiranih kod izvoza mesa u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac oglasio se saopćenjem za javnost povodom tvrdnje bivšeg resornog ministra Mirka Šarovića da su svi problemi pri izvozu junećeg mesa u Tursku nastali novim sazivom Ministarstva, koje je sklapalo nove poslovne aranžmane.

”Virus postojanja privilegovanih prilikom izvoza junećeg mesa u Tursku naslijedili smo prilikom preuzimanja mandata. Nakon što sam informisan o nepravilnostima prilikom izvoza, podržao sam mjeru Kancelarije za veterinarstvo BiH da donese Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata.

Ja nemam dilemu – moramo spriječiti malverzacije i manipulacije, ali i omogućiti domaćim proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH jednake uslove za plasman robe i fer utakmicu na tržištu“, mišljenja je Košarac.

Kako kaže, do sada to nije bio slučaj.

„Firma ‘Tareks’ poslovala je samo sa jednom firmom koja vrši klaoničarsku djelatnost, a koja pri tome nije otkupljivala domaću proizvodnju, što je uočeno prilikom redovne inspekcijske kontrole Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Moj stav je u potpunosti jasan – u izvoz mesa u Tursku moraju biti uključeni klaonički kapaciteti iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, uz uslov da otkupljuju domaće proizvode iz oba entiteta.

Želim istaći da sam za ovaj model dobio podršku ministara poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Federacije BiH. Dakle, sa firmom ‘Tareks’ poslovat će svi klaoničarski kapaciteti iz oba entiteta u BiH, a koji su koji certifikovani od turske strane. Neće biti privilegovanih, kako je to bilo u vrijeme mandata mog prethodnika Šarovića“, piše u saopćenju.

Ističe se da klaoničke kapacitete definiše turska strana na temelju certifikata koje izdaju turski inspektori i Ured za veterinarstvo BiH.

„Da li određena klaonica radi ispravno i poštuje tražene uslove, treba da utvrdi Kancelarija za veterinarstvo BiH i inspektori iz Turske. To pitanje nije u nadležnosti Ministarstva na čijem sa čelu, što bi moj prethodnik trebalo da zna.

Ja očekujem od Kancelarije za veterinarstvo BiH da sankcioniše svaku nepravilnost, kako neodgovorni pojedinci ne bi ugrožavali šanse čestitih domaćina da svoje proizvode plasiraju na tržište Turske“, stav je Košarca.

U cilju zaštite domaće proizvodnje, predložio sam, a potom i dobio podršku nadležnih entitetskih ministara, da krenemo u proces elektronskog čipovanja stoke, što će biti dodatni preduslov za organizaciju nultog popisa, a čime bismo ispunili sve uslove kako bismo mogli pratiti mjere sljedivosti.

Moram reći i da je simptomatično da smo naslijedili takvo stanje da firme iz Republike Srpske ne učestvuju ni u izvozu pilećeg mesa u EU. Naša sljedeća aktivnost će biti da svim firmama, dakle i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, koje se bave izvozom pilećeg mesa obezbijedimo ravnopravan tretman. Od Kancelarije za veterinarstvo BiH već sam tražio da se u taj spoljnotrgovinski posao ravnomjerno uključe firme iz oba entiteta, rekao je Košarac.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare