Politika

Košarac: Potezi Hrvatske nanose ogromnu štetu bh. privredi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac upozorio je da je globalni problem, prouzrokovan širenjem koronavirusa, eskalirao u regionu te da privreda BiH već trpi određene posljedice pandemije ovog virusa.

Ministar Košarac je istakao da je zbog odluke vlasti u Hrvatskoj da zabrani ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su prethodnih dana boravile u Italiji, onemogućen prijevoz robe iz Italije u BiH i u suprotnom smjeru.

Budući da je Italija drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, Košarac je kazao da odluka Hrvatske znatno ugrožava poslovanje domaće privrede i stvara dodatne troškove firmama iz BiH koje se bave izvozom.

“Informisani smo da od 10. marta Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sva lica, koja u ovu zemlju stižu iz ‘crvenih zona’, podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prelazima, te da će za ona lica, za koja se utvrdi da postoji potreba, biti donesena rješenja o stavljanju u obavezan karantin u trajanju od 14 dana za sve strane državljane”, naglasio je Košarac.

Košarac je napomenuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u stalnom kontaktu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora iz Republike Srpske i Federacije BiH, ali i sa Ambasadom BiH u Hrvatskoj, kako bi se djelovalo u koordinaciji i institucionalno odgovorilo na novonastali problem.

Košarac je najavio da će u ponedjeljak, 16. marta, organizovati zajednički sastanak sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH, te privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi se razgovaralo o posljedicama pandemije korona virusa na ekonomiju BiH i koracima koji će značiti zaštitu domaće privrede.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare