Košarac podržao odluke entitetskih vlada o ograničenju cijena peleta
Politika

Košarac: Vodimo računa o zalihama mesa za našu zemlju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH izjavio je da se u ovom trenutku vodi računa o domaćim kapacitetima za proizvodnju mesa s obzirom na činjenicu da se ne može procijeniti koliko će trajati situacija prouzrokovana koronavirusom.

„Naša briga je u tome da želimo da omogućimo značajne kapacitete mesa za unutrašnji konzum BiH jer se definitivno ne može izvršiti navedena projekcija. Isto tako, želimo poštovati međunarodne ugovore, kakav imamo sa Turskom, tako da ćemo vršiti procjene na nivou nadležnih institucija i voditi računa o toj balansiranosti za unutrašnji konzum i za aktivnosti naše poslovne zajednice, konkretno u ovom slučaju izvoza pilećeg mesa u Tursku“, rekao je Košarac.

Ukazao je na činjenicu da „samo jedna klaonica u BiH priprema meso za izvoz u Tursku, a da ukupno ima 11 certifikovanih klaonica“.

„Moj stav, podržan od entitetskih resornih ministara, jeste da onim klaoničarima koji žele da obavljaju posao sa firmom „Tareks“ iz Turske damo registre nadležnih ministarstava u vladama RS i FBiH koje jasno registruju ko su poljoprivredni proizvođači, te ćemo insistirati da te klaonice isključivo kupuju domaće na temelju onih podataka koje dostave zvanične institucije u RS i FBiH. Ako bilo ko prekrši posao neće bit zaštićen“, poručio je Košarac.

Ovom prilikom osvrnuo se na situaciju u vezi koronavirusa, pri čemu smatra najbitnijim „voditi računa o zdravlju svakog čovjeka, ali i obezbijediti nesmetanu spoljnotrgovinsku razmjenu robe“.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare