Nove informacije

Kosovkse vlasti saopćile šokantne detalje napada: Znamo ko je glavni, pronašli smo dokumente. Ovo je bio plan

Sigurnosne vlasti na Kosovu optužile su potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića da je organizovao i učestvovao u napadu na kosovsku policiju 24. septembra.

Na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja rekao je da su vlasti pronašle mape i planove za napad na Kosovsku policiju na sjeveru 24. septembra. On je rekao da napad nije bio ad hoc već planirano mjesecima.

Naveo je da je na osnovu dokumenata koji su pronađeni Radoičić povezan sa napadom.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je također na crnoj listi SAD, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gdje je i popis oružja koje posjeduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara", rekao je Svečlja.

Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mjestu događaja.

Prema njegovim riječima, na osnovu oružja koje su pronašli, vjeruje se da je postojao plan da se u napad uključe "stotine ljudi da destabilizuju našu zemlju".

Svečlja je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, "šest terorista nalazi na liječenju u bolnici u Novom Pazaru" i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobjegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

Kazao je da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici "Brigade Sever" i "Civilne odbrane", koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

U međuvremenu, generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je u automobilu Mercedes, beogradskih registarskih oznaka, pronađena oružna dozvola na ime Radoičić.

"Dokument su izdale srpske vlasti, izazivajući jaku sumnju da je i sam Milan Radoičić među naoružanim i uniformisanim licima", rekao je Hodža.

"Sumnja se da je ovu terorističku grupu organizovao Milan Radoičić, osoba bliska predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Sumnja se da je teroristička grupa u nabavci oružja i logističkih sredstava, uključujući i ulazak na Kosovo sa preko 26 motornih vozila, aktivno podržavana od strane Vlade Srbije", naglasio je on.

Hodža je rekao da je u manastiru Banjska i oko njega pronađeno oružje različitog kalibra, raketni bacači, eksplozivi i detonatori.

Hodža je rekao da su neka od ovih oružja u prošlosti korištena i u napadima, kako je rekao, od strane "Civilne odbrane".