Region

Kosovo je u srcu porodice Biden. Ima jako dobar razlog zašto

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zahvalio je predsjednici Kosova Vjosi Osmani na posthumnom odlikovanju njegovog sina Boa Bidena- rekavši da je Kosovo u srcima svih članova porodice Biden.

Na svečanosti tokom predstojećeg vikenda na Kosovu će biti organizovana ceremonija uručenja posmrtne predsjedničke medalje za vladavinu prava čiji je laureat Bo Biden je 2001. bio angažovan na Kosovu u procesu uspostavljanja pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja televizija NBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Medalju će u nedelju preuzeti američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet – a na svečanosti će popularni kosovski muzičar otpjevati numere jedne od omiljenih muzičkih grupa Boa Bidena- “Coldplay”.

“Bo je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju”, rekao je američki predsjednik u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedelju.

“U to vrijeme, Kosovo je još imalo svježe rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Bo je mogao da vidi šta se sve može učiniti i već tada je mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje”, naveo je u poruci američki predsjednik.

Biden je ukazao da je njegov preminuli sin bio samo jedan od mnogih ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u posljednje dvije decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što je u toku od nekoliko nedelja u mogućnosti da Kosovu obezbijedi nove doze vakcine protiv Kovida 19 farmaceutske kompanije Pfizer.

Jedna od ulica u blizini vojne baze Boundstill na Kosovu nosi ime Boa Bidena, nekadašnjeg državnog tužioca u američkoj državi Delaver, koji je 2015. preminuo od raka.

Godinu dana kasnije, Joe Biden, tada na funkciji potpredsjednika, posjetio je Kosovo i prisustvovao ceremoniji dodjele imena ulici Boa Bidena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare