kfor prati situaciju

Kosovo: Selo Banjska četvrti dan pod blokadom, zahtjeve ima i Vučić

KFOR je saopćio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore

Selo Banjska kod Zvečana na sjeveru Kosova, gdje je u nedjelju došlo do sukoba u kojem su ubijena trojica Srba i jedan pripadnik kosovske policije te dvojica ranjena, i dalje je pod blokadom, iako je akcija policijske pretrage završena.

Kako je saopćio zamjenik kosovske policije za regiju Sjeverna Mitrovica Veton Elšani, ulazak u Banjsku i dalje je dozvoljen samo mještanima.

Osmero uhapšenih

Odluka šta će činiti dalje bit će donesena danas, prenosi FENA.

Iz kosovske policije je saopćeno i da je uhapšeno ukupno osam Srba na Sjeveru za koje se smatra da su povezani s pucnjavom u Banjskoj i ubistvom pripadnika policije. Kosovske vlasti tvrde da je riječ o teroristima koji su organizovani i podržani od zvaničnih vlasti Srbije.

KFOR je saopćio da su njihove trupe bile prisutne u području Banjske, te da su pratili situaciji i bili spremni da odgovore.

Vučićev zahtjev

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku s ambasadorima Kvinte i Evropske unije, zatražio da KFOR preuzme brigu o sigurnosti na sjeveru Kosova.

Vučić se sastao i sa savjetnikom američkog State Departmenta Derekom Cholletom koji je poručio da je tragični gubitak života na sjeveru Kosova dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu uz posredovanje Europske unije.