Region

Kosovska policija demantuje Vladu Srbije: Napadači koristili bombe jugoslovenske proizvodnje

Kosovska policija se oglasila u vezi najnovijih dešavanja u sjevernim opštinama.

Saopštila je da su neistinite i tendenciozne izjave predstavnika Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije. Ovim se izjavama odgovornost za današnje incidente na sjeveru Kosova prebacuju na Kosovsku policiju.

Nakon incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković je optužio premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovska policija: Kriminalne grupe vrše nezakonite radnje

Kaže da je Kurti “poslao policiju sa dugim cijevima da nasilno pripremi teren za svoje nelegalne izbore”.

Iz Policije Kosova je saopćeno da takve izjave srbijanske kancelarije imaju za cilj oštećenje i stvaranje narativa kojim se atakuje na profesionalizam, legitimitet i ustavnu misiju Kosovske policije za red i zakon na cijeloj teritoriji Kosova.

“Kriminalne grupe koje vrše nezakonite radnje kojima narušavaju slobodu i bezbjednost građana teže da ove radnje pripišu redovnim jedinicama Kosovske policije koje svoje dužnosti obavljaju sa velikom odgovornošću”, navode iz policije.

(Foto: AA)

Dodaje se da su jedinice policije za javni red pomagale službenicima u kancelarijama opštinske izborne komisije u obavljanju poslova i ovlaštenja.

Kancelarije se nalaze u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica.

“Sve policijske radnje sprovedene su u skladu sa zakonom u pružanju tražene pomoći državnim organima CIK-a.

Pozivajući se na situaciju na terenu, obaveštavamo da su oštećenje kancelarijama Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici načinile maskirane, nasilne osobe/grupe koje su koristile opasna sredstva. Uključujući i ručne bombe jugoslavenske proizvodnje”, tvrde iz Kosovske policije.

Rade na identifikaciji osumnjičenih lica

Dalje se navodi da Kosovska policija i KFOR istražuju mjesto događaja. Nastoje očistiti područje.

Policija intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i sprovođenju istrage za privođenje počinilaca ovih krivičnih djela pravosuđa.

(Foto: AA)

Iz Kosovske policije uvjeravaju građane da je bezbjednosna situacija na Kosovu, uključujući i opštine na sjeveru zemlje, stabilna.

Pozivaju se svi građani da budu mirni, da sarađuju sa policijom. Pozivaju se i da ne nasjedaju na dezinformacije i tendenciozne izjave i neistine.

Prethodno je predsjednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniqi na sastanku CIK-a izjavio da nakon incidenata nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine.

On je naglasio da se vidi da je pristup sjeveru ograničen i da je nepravedno ugrožavati živote funkcionera CIK-a.

(Foto: AA)

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom raspisani su za 18. decembar. Prethosno su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

Radi se o opštinama Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok,

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština došlo je nakon što su odbornici podnijeli ostavke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare