Vijesti

Kovačević: Visoki predstavnik je davno trebao da ode iz BiH. Dodik ima prijedlog, spreman je da ga obrazloži

Rusija je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da se održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a kaže da je visoki predstavnik davno trebao da ode iz BiH.

“Oni koji smatraju da protektor treba da upravlja BiH vode je u nestanak. Nedavno smo imali istu takvu sjednicu gdje se raspravljano o ostavci Incka i vidjeli smo gdje vodi ta argumentacija. Bitno je da spomenemo da zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je na jedan principijelan način gradio odnose sa Rusijom i Kinom, mi sada imamo ovakve inicijative u Vijeću sigurnosti UN-a. To ranije nismo imali, naročito stavove velike Kine da Republika Srpska mora biti poštovana”, kazao je Kovačević za ATV.

Problem Izbornog zakona se nalazi u FBiH i tamo je već decenijama, smatra Kovačević.

“Decenijama pregovaraju i ne nalaze rješenje. Sada se Milorad Dodik pojavio sa prijedlogom za Republiku Srpsku. Jedna od ideja koju je Dodik iznio, čisto kao ideju, i rekao da je spreman da je obrazloži bilo kome prvenstveno opoziciji, ako su zainteresovani voljan je da organizuje sastanak da obrazloži svoj prijedlog. Od njih smo međutim čuli čiste polikantske komentare”, istaknuo je Kovačević.Povezani postovi: