Divlji zapad ruski vojnici okrenuti s leđa ruska zastava
Svijet

Krah Putinove mašine. Pijanci i kriminalci međusobno se ubijaju na frontu: Ovo je Divlji zapad

Ruski vojni sud u Magnitogorsku na dva je mjeseca pritvorio mobiliziranog vojnika, koji je optužen za počinjenje krivičnog djela nasilja nad komandnim vodstvom u ratno vrijeme. Navodi se to u saopćenju suda, kako prenosi ruski neovisni portal Meduza. Kažu da je ratište kao Divlji zapad.

Incident se dogodio 23. decembra navečer, uoči Badnjaka, u kupeu vagona specijalnog vojnog voza na stanici Misjaš, u ruskoj regiji Čeljabinsk. Stariji vodnik, mobiliziran u sklopu “djelomične mobilizacije”, u pijanom je stanju fizički nasrnuo na svog komandanta, višeg oficira, koji je također mobiliziran. Komandant je od zadobivenih povreda preminuo na mjestu događaja.

Nakon incidenta ruske su vlasti pokrenule krivični postupak protiv počinitelja prema članku o “nasilnim radnjama protiv višeg časnika počinjenim tokom perioda mobilizacije”. Vojniku prijeti od pet do 15 godina zatvora, prenosi International Business Times (IBT).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, bilo je više izvještaja o međusobnim sukobima sa smrtnim ishodom i teškim ranjavanjima među ruskim vojnicima na ukrajinskim ratištima.

Plaćenici Wagnera

Početkom mjeseca, vojnik u maskirnoj uniformi otvorio je vatru iz puške i ranio policajca. Počinitelj je naknadno identificiran kao Pavel Nikolin. On je jedan od brojnih zatvorenika koje je u kaznenim kolonijama širom Rusije regrutirala zloglasna plaćenička grupa Wagner.

Nikolin je služio zatvorsku kaznu zbog krađa i razbojstava kada ga je vrbovala grupa čiji je šef ‘Putinov kuhar‘, kremaljskim moćnik Jevgenij Prigožin. No, kasnije se predomislio i dezertirao, kako je javila državna ruska novinska agencija RIA Novosti.

Također ovog mjeseca, tek mobilizirani ruski vojnik ubijen je tokom obuke. Njegov suborac izgubio je kontrolu nad automatskim bacačem granata dok je vježbao gađanje iz protutenkovskog oružja, izvijestila je novinska kuća Ostorožno Novosti.

U septembru je, pak, ruski naoružani napadač otvorio vatru na jedinice vojne službe u Sibiru nakon što je njegov bliski prijatelj dobio obavijest o mobilizaciji, iako nije imao prethodnog borbenog iskustva prije “djelomične mobilizacije”.

U napadu je tada ranjen časnik zadužen za regrutaciju, prenosi IBT.

Brojni incidenti

Objavljeno je i da je tokom ljeta komandant ruskog tenka T-90 namjerno borbenim vozilom krenuo prema grupi vojnika ruske nacionalne garde i dignuo u zrak kontrolni punkt. Uradio je to nakon svađe na bojnom polju. Incident se dogodio u regiji Zaporižje.

Tokom ruske invazije, zabilježeni su i brojni incidenti u kojima komandanti verbalno i fizički zlostavljaju svoje podređene i vojnike. Dešava se to u Ukrajini, ali i u Rusiji.

Posljednji snimak takvog zlostavljanja pojavila se na društvenim mrežama prije nekoliko dana. Videozapis navodno prikazuje komandanta ruskih separatističkih snaga iz istočne ukrajinske regije Donbas kako nemilosrdno i divljački tuče vojnike, vrijeđajući ih i oslovljavajući pogrdnim imenima, poput pe***i.

Komandant ih je optužio da nisu zauzeli svoje položaje, a oni se brane da su evakuirali ranjene suborce. Kažu da su dobili takvu zapovijed. Komandant ih optužuje da su zato poginula dva borca, a više ih je ranjeno.

U intervjuima koje je svojedobno objavio britanski Times, najbolje se oslikava stanje i na fronti.

Naprimjer, vojnici iz ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva nemaju ni karte ni medicinske pribore ili ispravne voki-tokije. Tek nekoliko sedmica ranije, bili su tvornički radnici i vozači kamiona.

Oštrije kazne

“Ovo nije rat, ovo je Divlji zapad!”, svjedočio je tada regrutirani ruski vojnik po imenu Mikhail. Mnogi su se obučavali u oronulim ruskim bazama koje je uništila korupcija, lutaju Ukrajinom koristeći stare karte, govore otvorenim mobitelima, otkrivajući tako svoje pozicije i opće rasulo u redovima.

Uoči mobilizacije u Rusiji, Državna duma odobrila je niz amandmana na ruski kricični zakon, kojima se pooštravaju kazne za zločine počinjene “tokom perioda mobilizacije, vojnog stanja ili u ratno vrijeme”. Izmjene su se posebno odnosile na članak o počinjenju nasilja nad vojnim vodstvom.

Najveća predviđena kazna za ovo djelo, u slučajevima kada su nastupile teške posljedice, bila je osam godina zatvora. Sada je maksimalna kazna 15 godina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare