Svijet

Kraj cigaretama? Ova zemlja je pobijedila koronu, a sada ima novi cilj – za četiri godine iskorjenjuje pušenje

Novi Zeland je najavio paket mjera sa ciljem zabrane pušenja za sljedeću generaciju i približavanja cilju da do 2025. godine u potpunosti iskorijeni pušenje.

Planovi uključuju postepeno podizanje zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenim nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju, prenosi britanski Guardian.

Također se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duhanskim proizvodima, zabrana filtera, određivanje minimalne cijene duhana i ograničavanje lokacija na kojima se može prodavati duhan i cigarete.

“Potreban nam je novi pristup”, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Novog Zelanda Ayesha Verrall, dodajući da oko 4.500 građana Novog Zelanda svake godine umre od duhana.

Najnovije prijedloge su pozdravile brojne organizacije iz oblasti javnog zdravstva, ali su naišli i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posljedica, uključujući mogućnost bankrota vlasnika malih prodavnica i mogućnost širenja crnog tržišta duhana.Povezani postovi: