Svijet

Kraj suzdržanosti Kine? Izgleda da su odabrali stranu: Želimo podići odnose s Rusijom na viši nivo

Moskva i Peking će “odlučnije” razvijati bilateralne veze i snažiti saradnju, rekao je danas kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nakon sastanka u istočnoj Kini s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Dvije strane su također osudile nelegalne i kontraproduktivne sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezinog djelovanja u Ukrajini, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Wang i Lavrov su se sastali u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, gdje je Kina domaćin dvodnevnih multilateralnih sastanaka o Afganistanu.

“Obje strane žele odlučnije razvijati bilateralne veze i optimističnije su glede promicanja saradnje u raznim područjima”, rekao je Wang.

Poručio je da je “Kina voljna u saradnji s Rusijom u novom razdoblju podići međusobne odnose na višu razinu, rukovodeći se dogovorom dvaju šefova država”.

Susret dvaju ministara uslijedio je nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, koju naziva “posebnom operacijom”, a na koju je Zapad odgovorio oštrim ekonomskim sankcijama.

Kako biva sve izoliranija u globalnom finansijskom sistemu i lancima opskrbe, Rusija se za potporu i partnerstvo okrenula Kini.

Kina nije osudila napad Rusije na Ukrajinu, a današnje ponovo iskazala podršku mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je Lavrov izvijestio Wanga o napretku vojnih operacija u Ukrajini i stanju pregovora.

“Strane su se složile da su nelegalne i jednostrane sankcije SAD i njegovih satelita Rusiji kontraproduktivne”, stoji u saopćenju ministarstva.

Rusija i Kina će, saglasni su Lavrov i Wang, nastaviti jačati strateško partnerstvo i “jednim glasom” govoriti o globalnim stvarima.

Wang je kazao da su bilateralni odnosi “izdržali test turbulentnih događanja na međunarodnoj sceni”.

Uoči Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu, dvije su zemlje objavile da njihovo strateško partnerstvo “ne poznaje granicu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare