Svijet

Kreće li Švedska prema lockdownu? Srednjoškolci stariji od 16 godina idu na online nastavu

Svi švedski srednjoškolci stariji od 16 godina od ove sedmice prelaze na nastavu na daljinu, piše Independent. Učenici trebaju ostati kod kuća i svoje nastavne obveze izvršavati putem alata za online učenje, sve do početka januara.

Švedska je zabilježila oko 280 hiljada zaraženih i 7.067 mrtvih. U Švedskoj ima oko 10, 3 miliona stanovnika.

Stefan Löfven, švedski premijer, kaže kako je ova mjera odgovor na porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u Švedskog, kao i sve većeg broja umrlih u posljednjim sedmicama. Smatra kako će ova odluka imati usporavajući efekt na širenje zaraze, te da je ona bila nužna jer je Švedska detektirala porast broja slučajeva među tinejdžerskom populacijom, prenosi Srednja.hr.

„Cilj je smanjiti gužve, naprimjer u javnom prijevozu. Također, uočili smo kako se infekcija značajno prenosi među tom populacijom“, rekao Johan Carlson, direktor švedske Agencije za javno zdravstvo, prenosi Independent.

Iako je stigao kasnije nego u ostalim evropskim zemljama, Švedska se u posljednjih mjesec dana bori s drugim valom koronavirusa. Od sredine novembra na snazi su neke druge mjere, poput zabrane okupljanja više od osam ljudi.

„Doći će dan kada će se stvari vratiti u normalu, ali taj dan još nije tu“, zaključuje švedski premijer, prenosi Independent.

 

 Povezani postovi: