Politika

Kreće ofanziva u njemačkom Bundestagu. Sprema se plan za BiH od pet tačaka, Ahmetović za Raport: Spominju se i sankcije

Adis Ahmetović nedavno je izabran za izvjestitelja njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan.

Izuzetna je to vijest za državu BiH. Ahmetović je porijeklom iz BiH, prati politička dešavanja iz BiH i svakako – probosanski je orijentiran. Želi sačuvati multietničku BiH kao suverenu državu sa svojim nedodorljivim teritorijalnim integritetom.

Za Raport je govorio o svojoj novoj ulozi.

“Kao izvjestilac, izvještavaću za najveću poslaničku grupu u njemačkom Bundestagu, poslaničku grupu SPD, o situaciji na Zapadnom Balkanu. Međutim, nije samo pitanje opisivanja političke, ekonomske i socijalne situacije u regionu. Želim da predložim konkretne korake za stabilizaciju situacije na terenu, očuvanje mira, jačanje demokratskih i liberalnih snaga i preciziranje proširenja EU za sve države Zapadnog Balkana”, navodi Ahmetović.

Svjestan je da je njegovo imenovanje izazvalo talas euforije, posebno u BiH, dok u drugim zemljama i nije baš izazvalo oduševljenje.

“Naravno da sam sretan zbog pozitivnih povratnih informacija. Idem na ovaj novi posao sa velikom motivacijom. Vjerujem u mirnu i prosperitetnu budućnost Zapadnog Balkana i dobre bilateralne odnose sa Saveznom Republikom Njemačkom. I zato stojim uz svih šest zemalja da zajedno rade na stabilnoj demokratiji, rastućem prosperitetu i izgledima za mlađe generacije, pristupanju EU i mirnom suživotu. Redovno ću posjećivati ​​Zapadni Balkan. Ubrzo nakon što sam preuzeo dužnost člana Bundestaga, u Bosnu i Hercegovinu sam došao. To je bilo prošlog decembra. Također, ću otputovati u Srbiju u februaru da razgovaram sa poslanicima i članovima vlade, kao i sa predstavnicima privrede, nauke, kulture i civilnog društva”, najavljuje Ahmetović.

On je jedan od zvaničnika iz Njemačke koji podržavaju sankcije koje su uvele SAD, te poziva EU da urade isto.

“Izričito pozdravljam američke sankcije. Sankcije koje su uvele SAD su neophodan i ispravan korak koji bi i Njemačka trebala slijediti. Moramo poduzeti čvrste mjere protiv onih koji vrše korupciju, destabilizaciju i podjele u regionu, i protiv onih koji to omogućavaju i podržavaju”, navodi on.

No, svjestan je i da Dodik ima saveznike u EU, prije svega u Mađarskoj. Premijer Viktor Orban jedan je od velikih oslonaca Dodiku kada je u pitanju EU. Zbog toga, kaže on treba raditi na tome da u Mađarskoj jačaju demokratske snage.

“Kao i nekih dijelova političke elite u Bosni i Hercegovini, politika mađarske vlade je nacionalistička i okrenuta unazad. Nažalost, ne može se poreći da su procesi liberalizacije u nekim istočnoevropskim zemljama doveli do nacionalističko-autokratskih sistema. Nažalost, to je slučaj i u Mađarskoj. Tamo postoje i demokratske snage koje rade na mirnoj i liberalnoj Evropi. Moramo ih podržati u tome”, kaže član Budnestaga.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciju, Ahmetović za Raport kaže da se ona može opisati kao krhka.

“Međunarodna zajednica, uključujući nas u Njemačkoj, zabrinuta je zbog rastućeg nacionalizma. Pokušaji secesije člana Državnog predsjedništva Milorada Dodika uznemiruju ljude u zemlji i ne samo da destabilizuju BiH, već dovode i do primjetnih tenzija u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Želim jasno da naglasim da neće biti sukoba u vidu rata i da se historija devedesetih neće ponoviti. Savezna Republika Njemačka, velika većina zemalja EU, kao i zapadni savez oko SAD-a, Velike Britanije ili Kanade neće dozvoliti da se ponove devedesete”, ističe Ahmetović.

On ističe da trenutno sa kolegama iz Bundestaga pravi plan za BiH od pet tačaka.

“Trenutno radim sa svojim kolegama u Bundestagu Dietmarom Nietanom, Josipom Juratovićem i drugim zastupnicima i stručnjacima na konkretnom planu od 5 tačaka za stabilizaciju Bosne i Hercegovine. Želimo da pružimo opipljivu podršku liberalno-demokratskim snagama na Zapadnom Balkanu. Osim toga, bit će riječ i o konkretnim mjerama sankcionisanja neustavnog postupanja člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika. Predsjednik Bosne i Hercegovine ima zadatak da štiti, brani i pozitivno razvija Ustav svoje zemlje i Dejtonski mirovni sporazum. To trenutno nije slučaj sa Dodikom i ostalim dijelovima političke elite. Pokušaji podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i daljeg promoviranja secesije ugrožavaju mir ne samo u BiH, već i u Evropi u cjelini. Ovo je još jedan razlog zašto radimo na približavanju BiH ka EU i konačnoj integraciji i to kao na prioritetnim tačkama”, zaključio Ahmetović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Sprema se plan za BiH od pet tačaka, Ahmetović: Spominju se i sankcije - Cazin.BA
1 godina

[…] Raport je govorio o svojoj novoj […]