Svijet

Kreću li novi pregovori? Erdogan stiže u Brisel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak putuje u Brisel kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici, objavila je državna televizija TRT, dok grčki premijer upozorava da je dogovor između Evrope i Turske mrtav.

Posjeta turskog predsjednika događa se u vrijeme spora između Turske i Evropske unije, posebice Grčke, oko nedavnog novog vala migranata na turskim granicama s tim savezom.

Hiljade ljudi stigle su na tursko-grčku granicu nakon što je Ankara prošle sedmice poručila da više neće zaustavljati migrante na putu prema Europi jer EU ne poštuje sporazum između dviju strana iz 2016. godine.

Njime je Ankara pristala zaustavljati migrante u zamjenu za evropska sredstva za integraciju sirijskih izbjeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi 4 miliona migranata od kojih je 3,6 miliona iz Sirije.

“Budimo iskreni, sporazum je mrtav”, rekao je kasno u petak grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On tvrdi kako je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak i pomažu migrantima na putu u Evropu.

“Turska ima obavezu zaustavljati ljude prije nego što stignu do obale… te sve što može kako bi se borila protiv krijumčara i ilegalnih prelazaka u Grčku”, istaknuo je grčki premijer.

“Upravo to stoji u dogovoru, a Turska radi suprotno: sistemski pomaže, na kopnu i na moru, ljudima da pređu u Grčku.”

Grčka policija u subotu je koristila suzavac kako bi zaustavila migrante na svojoj granici, kamo je poslala i hiljadu pripadnika specijalne policije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare