Kremlj potvrdio, Dmitri Peskov, Rusija, Ukrajina, Krim
Svijet

Kremlj je upravo zvanično potvrdio najstrašnije prijetnje Putinovog radikala

Ukrajinski napadi na Krim bili bi “jako opasni”, poručio je Kremlj nakon što je The New York Times objavio da su američki dužnosnici sve skloniji da se pomogne Kijevu da napadne taj poluotok.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine i predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Krim, kao i ukrajinski teritorij koji je zauzeo od februara, Rusija.

Ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu u februaru, Rusija je zauzela velik dio istočne Ukrajine. To joj je omogućilo da uspostavi kopneni most od Rusije do Krima.

“Samo razmatranje da se Ukrajini dopusti opskrba oružjem kojim bi mogla napasti ruski teritorij… jako je opasno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu u četvrtak.

“To bi značilo podizanje sukoba na novu razinu, što ne bi slutilo na dobro za globalnu i paneuropsku sigurnost.”

Krim je historijska baza ruske Crnomorske flote i popularno ljetovalište. Ukrajina je već napadala ruske zračne i pomorske baze na Krimu, a u oktobru prošle godine napadnut je bio i Krimski most, za što Kijev nije preuzeo odgovornost.

Ukrajina je vratila oko 40 posto okupiranog teritorija uz pomoć zapadnog oružja.

Na pitanje hoće li Washington zabraniti Ukrajini da upotrijebi američko oružje za napade na Krim, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u srijedu da je Krim dio Ukrajine i da Washington šalje Kijevu naoružanje koje mu je potrebno za odbranu ukrajinskog teritorija.

Kremlj potvrdio prijetnje Medvedeva

Kremlj je u četvrtak poručio da će, što prije Ukrajina prihvati ruske zahtjeve, to sukob brže prestati.

Moskva tvrdi da se bori za “denacifikaciju” Ukrajine i zaštitu ruskog stanovništva na istoku zemlje. Kijev i Zapad to odbacuju kao izgovor za kolonijalno otimanje teritorija.

“Što prije ukrajinski režim iskaže spremnost da ispuni ruske zahtjeve – koji će biti ostvareni na ovaj ili onaj način – to će prije sve završiti. I ukrajinski narod moći će se početi oporavljati nakon ove tragedije, koju je započeo režim u Kijevu”, rekao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je mirovni plan u 10 tačaka za rješenje sukoba, uključujući povlačenje ruskih vojnika. Rusija tvrdi da je otvorena za pregovore. Ali nije javno iznijela pojedinosti svoje pregovaračke pozicije ni što traži od Kijeva za prekid neprijateljstava.

Kremlj je potvrdio da je izjava bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat posve u skladu s ruskom nuklearnom doktrinom.

Medvedev inače iznosti najradikalnije prijetnje i vrlo često spominje nuklearno oružje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare