Svijet

Kremlj: Putinov posjeta Mariupolju je apsolutna spontana

Posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina okupiranom ukrajinskom gradu Mariupolju bila je "apsolutno spontana", rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov.

Putin je, podsjetimo, sinoć prvi put posjetio teritorij koji je Rusija okupirala od početka invazije prije godinu dana.

Ruski državni mediji Putinov posjetu su opisali kao "radnu". Peskov je danas novinarima, govoreći o posjeti, rekao kako su "inicijalni planovi uključivali samo posjet rezidencijalnom kompleksu u Mariupolju". 

"Naravno da ni komunikacija sa stanovnicima ni posjet obnovljenim stanovima nisu bili u planu. To je bilo apsolutno spontano", rekao je Peskov. Dodao je kako se Putin potom "isto tako spontano sam odvezao do spomenika herojima Drugog svjetskog rata. Potom i do obližnjeg parka.

Peskov je komentirao i nalog za Putinovo hapšenje koje je izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu: "Smatramo odluke Međunarodnog suda pravno ništavnima jer ga ne priznajemo."

Podsjetimo, nakon iznenadne posjete Putina okupiranom Mariupolju, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine i samoprozvani borac protiv ruske propagande, Anton Geraščenko, prisjetio se još jednog diktatora koji je posjetio taj grad na istoku Ukrajine.

‘Još je jedan diktator posjetio Mariupolj. A svi znamo kako je to završilo‘, napisao je Geraščenko.

Uz fotografiju stoji i tvrdnja kako mnogi historičari kažu da je Hitler upravo u tom ukrajinskom gradu shvatio da je rat izgubljen.