Svijet

Kremlj u haosu zbog lošeg zdravlja predsjednika: Britanski špijun tvrdi da je Vladimir Putin konstantno okružen ljekarima

Pogoršanje zdravlja Vladimira Putina unosi rastući haos u Kremlj, smatra jedan od vrhunskih britanskih špijuna.

Bivši državni obavještajni stručnjak Christopher Steele kaže da je bolesni ruski čelnik sada stalno okružen ljekarima.

Vjeruje da je tajanstvena bolest koja je mučila predsjednika (69) ostavila Moskvu u nedoumici dok balansira između suočavanja s Putinovim zdravljem i ratom u Ukrajini, prenosi “The Mirror”.

Potrebna stalna njega

Steele, koji je vodio odjel za Rusiju u MI6 u Londonu između 2006. i 2009., rekao je za LBC da “tačni detalji” Putinovog stanja još uvijek nisu poznati, čak ni njegovim visokopozicioniranim kolegama.

Ali Putinu je potrebna 24-satna medicinska njega, ustvrdio je on.

“Neprestano je u pratnji tima liječnika”, rekao je Steele za LBC.

“Sastanci Vijeća sigurnosti za koje se pokazalo da navodno traju cijeli sat zapravo su podijeljeni u nekoliko dijelova, on izlazi i dobiva neku vrstu liječenja između tih brifinga.

Steele: Sastanci se prekidaju zbog Putina

Dakle, očito je ozbiljno bolestan – nije jasno da li je terminalno ili neizlječivo, ne možemo biti potpuno sigurni. Međutim, to svakako ima vrlo ozbiljan utjecaj na upravljanje Rusijom u ovom trenutku”, dodao je on.

Pojavilo je niz tvrdnji o zdravlju čelnika Kremlja, a neki izvještaji sugeriraju da boluje od raka, podvrgava se hemoterapiji i liječenju steroidima, među ostalim bolestima.

Drugi izvještaji upućuju na to da Putin pati od Parkinsonove bolesti ili demencije u ranoj fazi.

Steeleovi komentari dolaze nakon što je ukrajinski general-bojnik Kyrylo Budanov također rekao da je ruski čelnik ozbiljno bolestan od raka i da je u Rusiji u toku operacija njegovog uklanjanja.

“U Kremlju je sve veći nered i zapravo haos, nema jasnog političkog vodstva Putina koji je sve bolesniji, i da u vojnom smislu strukture komande ne funkcioniraju kako bi trebali .”

Snimak oligarha

Časopis “New Lines” dobio je audiosnimak oligarha bliskog Kremlju koji je ruskog lidera opisao kao “veoma bolesnog i to od raka krvi”.

“New Lines” kaže da je FSB, ruska domaća sigurnosna agencija, poslao “strogo tajni dopis” svim svojim regionalnim direktorima u kojem ih nalaže da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom terminalnom stanju.

Christo Grozev, šef istraga u Bellingcatu, rekao je:

“Dobili su upute da razbiju sve glasine o tome koje bi se mogle proširiti unutar lokalnih jedinica FSB-a.

Prema izvoru u jednoj od regionalnih jedinica koji je vidio dopis, ova neviđena instrukcija imala je suprotan učinak, pri čemu je većina službenika FSB-a iznenada došla do uvjerenja da Putin zaista pati od ozbiljnog zdravstvenog stanja.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare