Politika

Kritična situacija u Goraždu, pacijenti leže u hodnicima: Prepunjeni smo

Smještaj prvih pacijenata u vanbolnički izolatorij u Đačkom domu moguće je već večeras, obzirom da su kapaciteti Covid odjela Kantonalne bolnice Goražde prepunjeni – potvrdila je Feni pomoćnica direktora za medicinske poslove ove ustanove prim. dr. Aldijana Begović.

Nakon što je Vlada BPK Goražde na osnovu zaključaka kantonalnog kriznog štaba, danas naložila Kantonalnoj bolnici da formira timove koji će raditi u vanbolničkom izolatoriju, po riječima dr. Begović koju je Vlada odredila za koordinatora za rad i funkcionisanje izolatorija u „Đačkom domu“, odmah se krenulo sa pripremama

“Imamo timove i već pravimo plan rada, tako da je moguće da će prvi pacijenti večeras biti smješteni u van bolnički izolatorij. Zadovoljni smo riješenjem koje je Vlada naložila, u smislu formiranja mješovitih timova zdravstvenih ustanova, obzirom da Kantonalna bolnica nema dovoljno ljekara ni medicinskog osoblja”, kazala je dr. Begović.

Naglasila je da Covid odjel Kantonalne bolnice više ne može primati pacijente

“Covid odjel je popunjen tri – četiri dana nakon uspostavljanja i trenutno imamo 25 pacijenata, od kojih je 12 na kiseoničkoj potpori. Nemamo više mjesta, ljudi leže na hodnicima, kao i u većini bolnica u BiH. Kako obično prijemi budu popodne, dok pacijenti obave sve procedure, večeras ne bi mogli primiti pacijente u bolnicu”, istakla je dr. Begović.

Ljekari i medicinsko osoblje Kantonalne bolnice ulažu maksimum napora.

“Svi smo angažovani i radimo na Covid odjelu i preuzet ćemo i u Đačkom domu u obliku u kojem možemo jer nas nema dovoljno, i zbog toga sam dala prijedlog kriznom štabu da se na neki način mobiliše zdravstveno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova i formiraju mješoviti timovi, što je uslov da bi profunkcionisao vanbolnički izolatorij”, naglasila je dr. Begović.

Napomenula je da je iz sredstava koje je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja ova zdravstvena ustanova uspjela obezbjediti angažman pulmologa iz Foče, dva puta sedmično za konzilijarne preglede, ali da i dalje problem predstavlja nedostatak ljekara i medicinskog osoblja.

Kantonalna vlada danas je donijela naredbu kojom je Domu zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ Goražde i Domu zdravlja „Ustikolina“ naloženo da izvrše preraspodjelu zdravstvenih radnika za ispomoć Kantonalnoj bolnici Goražde za potrebe rada izolatorija na način da Dom zdravlja „Ustikolina” izvrši preraspodjelu jednog doktora i jednog medicinskog radnika, a Dom zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ Goražde jednog doktora i tri medicinska radnika, dok će Kantonalna bolnica Goražde obezbijediti ostali neophodni medicinski kadar. Rok važenja ove naredbe je 14 dana i mijenjat će se u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Trenutno je na području BPK Goražde 371 osoba pozitivna na koronavirus, u izolaciji se nalaze 922 osobe, dok je 14 pacijenata sa područja ovog kantona hospitalizirano u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare