Region

Kritike iz Srbije: Vučić odlaskom u Podgoricu pokazao da je faktor nestabilnosti u regiji

Građanski demokratski forum (GDF) je danas ocijenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić načinom na koji je otišao u Crnu Goru na sahranu mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića još jednom potvrdio da je “ključni faktor nestabilnosti u regionu”.

GDF je u saopštenju ocijenio da “ovakva politika ne doprinosi razvoju ni Srbije ni Crne Gore, ali ni cijelog Balkana”.

“Najoštrije osuđujemo bahato i autoritarno ponašanje Vučića koji mješanjem u unutrašnja pitanja naših susjeda s pozicija velikosrpstva, nacionalizma i klerikalizma, učvrćuje hipoteku Srbije kao zemlje koja je mnogo više doprinijela razvoju višedecenijskih sukoba nego njihovom prevazilaženju”, piše GDF.

Ta organizacija smatra da je Vučić u Crnu Goru otišao kršeći sva pravila u međunarodnim odnosima, gazeći diplomatske konvencije o relacijama između suverenih država, jer se prethodno nije najavio Ministarstvu spoljnih poslova susjedne države.

PROČITAJTE  Srbijanski tabloidi tvrde: Ovako je Zvicer dogovorio smaknuće Vučića za milion dolara

“Time je Vučić, i ovoga puta, jasno demonstrirao arogantno, izazivačko držanje prema našim susjedima i potvrdio svoj neslavni status ključnog faktora nestabilnosti u regionu”, ocjenjeno je u saopštenju.

GDF je ocijenio da Vučić tretira Crnu Goru kao “unutrašnje pitanje Srbije”.

“Na taj način on je dokazao sopstvenu involviranost u političke procese u ovoj državi, demantujući one koji negiraju njegovo svakodnevno miješanje i u pokušaje formiranja nove vlade Crne Gore, trudeći se da izbori što bolji status za svoje političke marionete”, navodi se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare