Politika

Krizni štab HNK: Svi koji su imali kontakte s osobama iz Međugora, neka se jave ljekaru

Govorili smo o novonastalom stanju općine Čitluk. Imamo 23 osobe u samostanu Miletini i otprilike 60 osoba u Majčinom selu, oba objekta su stavljena u oblik karantene. Svećenici iz Župnog ureda su stavljeni u samoizolaciju, rečeno je danas nakon sjednice Civilnog stožera HNK.

“Zadužen sam uputiti vrlo ozbiljan poziv svima koji su u proteklih 20 dana ostvarili kontakt sa osobama koje su u karantenu da se odmah telefonski obrate svom liječniku. Postupat će po pravilima koja im liječnik uputi”, ponovljene su upute svim građanima HNK.

Medijima se obratila i Jelena Ravlija, članica povjerenstva za krizne infekcije i članica Kriznog stožera.

“Član sam povjerenstva za infekcije i član Stožera. Dužna sam izvijestiti osnovne napomene na koji način smo se spremili. Sveučilišna klinika je prvo formirala izolacijski punkt koji je prerastao u Covid bolnicu i tako imamo središnju instituciju. Formiranjem centara na neki način pravimo i sub-izolacijsku mrežu. Treba istaknuti da se od 5. marta radi intenzivno na pripremi, ustroju, edukaciji djelatnika i partnera koji su uključeni u ovo”.

“Sedmog februara je napravljena specifikacija i upućena ministarstvima. Nešto testova pristiže, nemamo puno opreme ali se dobro nosimo sa izazovom”.

Poručila je da je zbrinjavanje trudnice bio alarm za ljekare.

“Zbrinjavanje trudnice i djeteta je bio alarm da se pripremi odjel i ovim izolacijskim punktom smo preduhitrili problem ukoliko budemo imali sumnje na Covid.

“Radimo reduciranim smjenama, u nešto izmijenjenom režimo. Rad bolnice se odvija, nama je u cilju koji se nosimo sa ovim problemom, sačuvati ne samo bolnicu nego i kadar. Cilj je sačuvati osoblje od rizika što postaje sve teže”.

Dr. Ravlija je odgovarajući na pitanja medija pojasnila važnost prepoznavanja simptoma.

“Medijski se najčešće kaže Zašto ne testirate. Test sam po sebi ne mora ništa značiti. Dobijanje negativnog testa, ponekad se bojim, se olako prihvata i smatra se da je sve uredu. To ne mora značiti ništa, jer sutra može biti pozitivan.

Pratiti vrijeme ključnih simptoma, pogoršanje temperature sa 37,5 i jaka ušobolja je automatski znak da se mora javiti liječniku. To je takva bolest kod koje nikada sa sigurnošću ne možemo reći ishod”, kazala je.

“Još od ptičije gripe datira: maska DA ili maska NE. Moj savjet je da maska odmoći ne može. Nošenje maske vas na neki način drži u pripravnosti da nije uredi ni dirati oči, to je refleksno. Definitivno niko nije imun na virus, ishod je gori kod starijih i kroničara, ali opet i mladi mogu biti kroničari”, dodala je.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare