Politika

Krizni štab USK: Zabranjen se prijevoz i ulaz migranata na područje kantona

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona donio je naredbu da se potpuno ograniči kretanje migranata koji se nalaze van privremenih centara, a zabranjuje prijevoz migranata svim prijevoznim sredstvima kao i njihov ulazak pješke u kanton.

Krizni štab donio je nekoliko novih zaključaka od kojih četiri stupaju na snagu odmah:
1. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da hitno održi sjednicu na kojoj će analizirati sveukupnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona, uzimajući u obzir veliki broj građana koji rade u zemljama Evropske unije, položaj Unsko-sanskog kantona kao prvog kantona na ulazu u državu Bosnu i Hercegovinu – sa više međunarodnih i graničnih prijelaza, veliki broj migrantske populacije, nedovoljnu opremljenost zaštitnim sredstvima i uređajima Kantonalne bolnice i Domova zdravlja ( respiratorima, pokretnim RTG i dr.), o čemu smo Krizni štab već obavijestili i tražili konkretnu pomoć koja još nije došla.

  1. Traži se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da na hitno održanoj sjednici, naloži federalnom nivou vlasti, da pruži finansijsku i drugu podršku institucijama Unsko-sanskog kantona, u provedbi mjera sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom među lokalnim stanovništvom i migrantskom populacijom.
  2. Nalaže se potpuno ograničenje kretanja migranata van privremenih centara u kojima borave na području Unsko-sanskog kantona. ROK. Odmah.
  3. Nalaže se hitno izmiještanje migranata koji se nalaze van privremenih centara ( na ulici, u napuštenim objektima i dr. mjestima), kojih prema slobodnoj procjeni ima oko 2000. Za provođenje ove mjere zadužuju se gradonačelnici gradova i načelnici općina Unsko-sanskog kantona, kao i sve nadležne institucije. ROK: Odmah
  4. Zabranjuje se prijevoz migranata svim prijevoznim sredstvima (talgo voz, autobus, kombi, taksi i dr.) prema Unsko- sanskom kantonu, kao i prijevoz na području Unsko-sanskog kantona. Osim prijevoznim sredstvima, zabranjuje se ulazak migranata koji idu pješice, na područje Unsko-sanskog kantona. ROK: Odmah.
  5. Zabranjuje se smještaj migranata u privatne smještajne jedinice, tj. individualne stambene objekte (stanovi i kuće), ukoliko nemaju uredan boravak i uredna lična dokumenta. ROK: Odmah.
  6. Traži se od Premijera Kantona, da u skladu sa odgovarajućim tačkama ove Naredbe, što prije naloži hitno postupanje, organima uprave i drugim institucijama Unsko-sanskog kantona.
  7. Sve zabrane i ograničenja vezana za migrante, iz ove Naredbe, primjenjivat će se do daljnjeg.
PROČITAJTE  SDS će kandidovati Mladena Ivanić za člana Predsjedništva BiH?

Naredba koju je potpisala ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović u okviru mjera borbe protiv širenja korona virusa, stupa na snagu danas.

Procjenjuje se da se samo na području Bihaća nalazi oko dvije hiljade migranata koji su van prihvatnih centara, a dolaskom proljeća očekuje se novi migrantski val. Vlasti u Krajini zatražili su od državnih vlasti da se uključe u rješavanje migrantske krize i ispune obećanja koja su dali u proteklim mjesecima jer ne žele praviti novi Vučjak.

 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare