Politika

Krpo: Ne mogu prihvatiti da se SKB Mostar odobrava 800.000 KM, a Opštoj bolnici Konjic i KB dr. Safet Mujić zajedno oko 340.000 KM

Zastupnica Narodnog evropskog saveza (NES) u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Minela Krpo na jučerašnjoj sjednici ukazala je na diskriminatornu raspodjelu sredstava za bolničke ustanove u HNK, ukazujući na to da SKB Mostar dobiva daleko više novca nego zajedno Opšta bolnica Konjic i KB dr. Safet Mujić.

Krpo je postavila zastupničko pitanje: Koliko je Zavod zdravstvenog osiguranja HNK bio efikasan u pogledu provedbi 14 preporuka Kancelarije za reviziju institucija u FBiH nakon izvršene finansijske revizije ZZO HNK za 2020.?

Također, Krpo je na istoj sjednici uputila Prijedlog odluke o davanju sagasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana ZZO HNK za 2020. godinu. Kako je navela u obrazloženju, povećanje Usluge bolničke zdravstvene zaštite (613 945) u iznosu od 1.130.501 KM će se transferirati bolnicama aneksima temeljnih ugovora na ime plaćanja bolničkih usluga “po učinku” (u skladu sa AR DRG klasifikaciji).

“Smatram da iznos od 67.892 KM nije dovoljan da zadovolji potrebe Opće bolnice Konjic, kao ni da iznos od 271.167 KM za KB dr. Safet Mujić nije dovoljan za njih. Ne mogu i neću podržati ovakvu odluku gdje se SKB Mostar odobrava skoro 800.000 KM, a Opštoj bolnici Konjic i KB dr. Safet Mujić zajedno oko 340.000 KM, to nije dobra praksa, to nije u redu i apeliram da se ovaj iznos prema Opštoj bolnici Konjic i KB dr. Safet Mujić promijeni. Također, želim istaći da ovim rebalansom nisu prepoznate potrebe Domova zdravlja u HNK”, navela je Krpo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare