Vijesti

KS: Školama odobren angažman 144 asistenta za učenike s teškoćama

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je osnovnim, srednjim školama i centrima koje pohađaju učenici s teškoćama dostavilo saglasnost da angažuju asistente i članove Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške učenicima s teškoćama.

Iz resornog ministarstva naglašavaju kako su za školsku 2021./2022. godinu odobrili angažovanje 144 asistenta, što je za 44 asistenta više nego prethodne školske godine, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

U saopćenju se navodi da je  školama odobreno i zapošljavanje 18 psihologa, 18 logopeda i 18 edukator- rehabilitatora (defektologa), tj. ukupno 54 stručnjaka za rad u Mobilnom stručnom timu za pružanje podrške inkluzivnom odgoju i obrazovanju.

Školama je dostavljena instrukcija da Ugovore o radu s asistentima zaključe od 1. septembra ove  godine, kako bi se učenicima s teškoćama osigurala podrška od samog početka školske godine.

PROČITAJTE  Udruženje "Hidroenegrija" uzvraća aktivistima: "Ne igrajte se sa sudbinama radnika koji rade u ovom sektoru"

-Važno je da kao društvo osiguramo uvjete da djeca i mladi s teškoćama pohađaju redovne osnovne i srednje škole, kako bi svi učenici dobili kvalitetno obrazovanje prilagođeno njihovim individualnim sposobnostima. U cilju stvaranja društva jednakih šansi redovne škole trebaju stvoriti okruženje dobrodošlice za svu djecu, bez diskriminacije. Promocija demokratskih vrijednosti, poštovanje ljudskih prava i socijalna pravda preduvjet su za realizaciju inkluzivnog odgoja i obrazovanja – istakla je, ovim povodom, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Svako dijete ima pravo na inkluzivno obrazovanje, što podrazumijeva osnaživanje obrazovnog sistema u pravcu njegove inkluzivnosti, čime se osigurava da dijete dobije odgovarajuću podršku i okruženje koje potiče razvoj, učenje, učešće i postignuće, poručuju iz resornog ministarstva, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

PROČITAJTE  U KS 193 novozaraženih, preminule dvije osobe


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare