Sport

Kupili Manchester United na kredit, a klub vraćao dugove. Sad ga prodaju za najviše novca u historiji sporta

Manchester United je na prodaju. A vlasnici slavnog engleskog nogometnog kluba za njega traže 6 milijardi funti (gotovo 7 milijardi eura).

Ukoliko američka porodica Glazer zaista i dobije traženu cifru, bila bi to rekodrna prodaja u svijetu sporta, navode izvori za ESPN.

Glazeri su prije dva dana objavili da razmatraju "strateške alternative", uključujući vanjska ulaganja ili prodaju.

Manchester United: Stopama rivalskog Chesela

Isti izvori su dodali da je prodaja najvjerovatniji ishod, iako će porodica Glazer prihvatiti samo ponudu koja bi United učinila najskupljim sportskim klubom svih vrermena.

Unitedov rival Chelsea je dostigao cijenu od 2,5 milijardi funti, dok je klub NFL lige (američki nogomet) Denver Broncos promijenio vlasnika za 3,85 milijardi. Obje transakcijesu obavljene ove godine.

Forbesova najnovija procjena vrednuje United na 3,8 milijardi funti. No, izvori ESPN-a tvrde da Glazeri vjeruju da mogu privući ponude veće od 6 milijardi funti.

Izvori bliski procesu rekli su ESPN-u da je izjava objavljena u utorak bila namjerno nejasna kako ne bi oslabila pregovaračku poziciju porodice.

Dok je kopredsjednik Joel Glazer još uvijek snažno uključen u svakodnevno vođenje kluba, ostala braća i sestre Glazer imaju "razlike u strategiji". Oni vjeruju da je pravo vrijeme za prodaju.

Supredsjedavajući Avram Glazer rekao je za Sky News "da je Upravni odbor odlučio razmotriti različite strateške alternative“.

Zainteresiran i milijarder Ratcliffe

„Prošli smo kroz proces. Pogledat ćemo sve alternative i vidjet ćemo kamo će nas to odvesti", rekao je on.

ESPN prenosi da The Raine Group, imenovana "ekskluzivnim finansijskim savjetnikom" Glazera, nije stavila rok za primanje ponuda za United.

Vjeruje se da će mnoge strane koje su učestvovale u procesu kupovine Chelseaja pokazati interes i za United.

Britanski milijarder Sir Jim Ratcliffe, navijač Uniteda od djetinjstva koji je prethodno dao (neuspješnu) ponudu za Chelsea prije prodaje Amerikancu Teddu Boehlyju, još nije komentirao nagađanja da bi mogao biti među potencijalnim kupcima.

I sam dolazak američke porodice na čelo kluba pratile su kontroverze.

Glazeri su preuzeli 98% vlasništva nad Unitedom preko svoje matične kompanije Red Football. Konačna otkupna cijena kluba iznosila je gotovo 800 miliona funti.

Većina kapitala koji su iskoristili za kupovinu Manchester Uniteda došla je u obliku kredita. Većina je bila osigurana imovinom kluba, uz plaćanje kamata od preko 60 miliona funti godišnje.

Nezadovoljni navijači

Neki navijači Uniteda protivili su se ovakvom preuzimanju kluba, osobito nakon što su shvatili nivo duga koji će klub morati preuzeti nakon što je toliko godina bio bez finansijskih zaduženja.

Nezadovoljni navijači čak su pokrenuli su nogometni klub F.C. United of Manchester 2005. Ovaj klub se takmičio u šestom rangu (Nacionalna liga sjever) od 2015. do 2019. godine.

Od 2005. Navijačka grupa “Manchester United Supporters' Trust” radi na vraćanju vlasništva nad klubom njegovim pristalicama.

Tako su se oni 2010. sastali sa grupom bogatih navijača Uniteda – nazvanih "Crveni vitezovi" – kako bi razgovarali o ponudi za preuzimanje vrijednoj milijardu funti.

Međutim, ponuda je propala kada su “Vitezovi” odbili zadovoljiti zahtjeve Glazera.

U njihovo doba, United je pretrpio i veliki rezultatski pad. Klub sa Old Trafforda nije osvojio titulu u engleskoj Premijer ligi od 2013. godine.

Otpustio je niz trenera nakon penzionisanja legendarnog Sir Alexa Fergusona.