Region

Kurti: Ne želim da Kosovo zavisi od priznanja Srbije

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da bi bilo dobro da Srbija prizna Kosovo, ali da nema namjeru da to plati ni dijelom teritorije, ni funkcionalnošću, kako kaže, kosovske države.

Kurti je u intervjuu za EWB, rekao da Kosovo mora da nastavi da živi dalje ukoliko Beograd ne želi da ga prizna i da neće dozvoliti da zbog nečega ponovo zavisi od Srbije.

„Naravno, više bih volio da Srbija prizna Kosovo, ali ako Srbija to ne želi, moramo da nastavimo da živimo bez tog priznanja. Ne planiram da prošlu zavisnost Kosova od Srbije zamjenim novom zavisnošću od priznanja Srbije naše nezavisne države“, rekao je Kurti i dodao da Kosovo već 13 godina živi bez priznanja Srbije.

Kurti je ponovio tvrdnju da je Kosovo nezavisno i naveo da ga je priznalo 26 od 30 zemalja NATO, i 22 od 27 država članica EU.

Rusija i Kina nas ne priznaju, ali SAD, Francuska i Velika Britanija u Vijeću sigurnosti UN-a priznaju, kazao je on.

„Morat ćemo da nastavimo dalje“, rekao je Kurti na konstataciju novinara da je na početku mandata fokus stavio na unutrašnja pitanja poput borbe protiv korupcije i da je rekao da mu dijalog nije među prioritima, kao i na pitanje da li, imajući u vidu sve što je rekao, veruje da je za Kosovo održivo da se dijalog u potpunosti zaustavi i da se može usredsrediti samo na sopstveni razvoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare