Politika

Lagumdžija u New Yorku o izazovima na sigurnosne, energetske, ekonomske, prehrambene i zdravstvene krize 

Dvodnevni 24. Skup visokog nivoa Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC), održan u Harvard Klubu na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija, pod nazivom “Izazovi i zajednički odgovori na mirovnu, sigurnosnu i klimatsku krizu”, na 10 tematskih panel diskusija, okupio je 20 aktuelnih i bivših šefova država i vlada, 3 dobitnika Nobelove nagrade, kao i političke, poslovne, akademske i lidere iz nevladinog sektora sa 6 kontinenata. 

U okviru priprema NGIC za oktobarski Svjetski zdravstveni samit, Zlatko Lagumdžija je predsjedavao panelom posvećenom borbi sa pandemijom i transformaciji globalnog zdravstva, uz učešće dr. Tedrosa Adhanamoma, generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dobitnika Nobelove nagrade za medicinu Harolda Varmusa koji je prezentirao posljednji izvještaj sa preporukama Naučnog Savjeta WHO.

Tokom boravka u Njujorku dr Lagumdžija je imao seriju susreta posvećenih sigurnosnoj, ekonomskoj, energetskoj, prehrambenoj i zdravstvenoj krizi sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana mogu suprotstaviti samo zajedno i u saradnji sa Evropskom Unijom.

Nakon što je EU ponudila Ukrajini ulazak u Evropsko zajedničko tržište neophodno je da se isti model primjeni i na  Zapadnom Balkanu kako bi u narednih 3 do 5 godina, kroz uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pristupu “4 slobode” (slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga),  došlo do ekonomskog integriranja zemalja regiona i njihovog uključivanja u  Evropsku ekonomsku zajednicu.    

Na ovu temu Lagumdžija je obavio odvojene razgovore sa širokim spektrom sagovornika  koji bi mogli biti aktivni akteri ili lobisti takvih integracionih i razvojnih projekata,  među kojima su premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovacevski, ministri vanjskih poslova  Slovenije i Crne Gore Tanja Fajon i Ranko Krivokapić, zamjenica Generalnog Sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira Rosemari Di Carlo, specijalni predstavnik Generalnog Sekretara UN-a za samoodržive razvojne ciljeve (SDG) Jeffrey Sachs i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreu.

Imajući u vidu nastupajuće krize, koje će dovesti do jos većih socijalnih raslojavanja i nesigurnosti, Lagumdžija je ukazao na širi značaj ovakvog pristupa i neophodnosti da se u najskorije vrijeme okupe,  prije svih lideri Zapadnog Balkana, kako bi svi  zajedno tražili podršku zemalja Evropske unije.

“Izbori u Bosni i Hercegovini su dobra prilika da ovakve inicijative krenu iz Sarajeva.  Konkretan reformski, intergracioni evropski i regionalni projekat može biti osnova za konstituisanje nove vlast kako bi se sukobi zamijenili sa saradnjom na rješavanju konkretnih problema sa kojima se država i građani svakodnevno sreću”, poručio je Lagumdžija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare