Sport

Lana Pudar: Nisam znala plivati do pete godine, a onda sam za 10 godina sve preplivala

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (15) bila je gost u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV.

Lana je na nedavno završenom SP u plivanju u Abu Dhabiju osvoijla bronzanu medalju u disciplini 200 metara delfin i to je ujedno prva medalja u historiji bh. plivanja.

“Treme uvijek ima. Navikavam se plivati sa tim nekim svjetskim silama. Recimo, u Tokiju na Olimpijadi sam bila više kao neki fan i htjela sam se slikati sa plivačicama. Ipak, sada je sve mnogo drugačije i opuštenije. Roditelji su mnogo zaslužni za moje uspjehe. S obzirom da mi je tata trenutno u Saudijskoj Arabiji gdje je trener golmana, mama je tu za mene. Po potrebi bude i psiholog i fizioterapeut. Generalno je odgoj veoma bitan. Otac je sada dolazio u Abu Dhabi, gladao utrke i bio mi podrška”, govori Lana i osvrće se na početak svoje karijere:

“Iskreno, ja se nisam kupala u Neretvi do 10. godine. Roditelji su me upisali na plivanje sa pet godina, jer nisam znala plivati. Htjeli smo ići na more, a roditelji su htjeli da naučim plivati. Brzo sam preša u plivački klub i treneri su odmah prepoznali neke moje predispocizije. Počela sam u gradskoj banji, to je bazen koji je dug 12,5 metara. Tu sam bila tri i po godine i onda smo prešli na sveučilišni bazen u Rodoču, koji je dug 25 metara, gdje i sada treniram. Tu se već nešto može raditi, ali to je daleko od onih uslova kakvi bi trebali biti.

Lana je odgovorila i na pitanje o čemu razmišlja kada pliva i trenira te otkrila koju je taktiku imala u finalu SP na 200 metara delfin.

“Tokom treninga često pjevam, dok na trkama razmišljam o tome šta mi je trener rekao šta trebam da uradim. Također, u toku treninga znam ponavljati i neke lekcije za školu. U finalu na SP na 200 metara znala sam da će takmičarka iz Kine biti prva, ali imala sam pored sebe jednu Mađaricu i još neke takmičarke koje sam pratila. Sve plivačice imaju svoje tehnike. Ta Kineskinja voli plivati od početka jako, dok je se Mađarica čuva za zadnjih 50 metara. Trener mi je rekao da se ne smijem zaletiti i da trebam pratiti Mađaricu kako pliva. Moja taktika je da na početku trebam raditi duge zaveslaje i da trebam čuvati snagu za kraj. Uvijek pogledam svoje utrke. Volim vidjeti šta sam dobro uradila, a šta nisam.”

Gost na FACE TV bio je i Damir Đedović, Lanin trener i predsjednik Kluba vodenih sportova Orka.

“Mnogo je priča kako su talentovanu djecu u mnogim sportovima upropastile ambicije roditelja. Mi smo već u 2016. godini vidjeli da Lana ima ono nešto i da je potrebno samo ispratiti. Sarađujemo od 2011. godine, a nikada nisam sa njenim ocem razgovarao o plivačkom treningu. Njen otac Velibor je vrhunski profesionalac, ali nikada nas ništa nije pitao o njenim treninzima. On ima ulogu roditelja, kao i njena mama Nada”, istakao je Đedović.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare